Autohellas: Τζίρος 762 εκατ. στο εννεάμηνο

Autohellas: Τζίρος 762 εκατ. στο εννεάμηνο

Τα καθαρά κέρδη την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 75 εκατ. ευρώ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 34,1%, στα 762,5 εκατ. ευρώ, εμφάνισε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Autohellas το εννεάμηνο του 2023 σε ετήσια βάση. Αυξημένα ήταν και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda), όπως και τα κέρδη μετά από φόρους σε ποσοστό 20,2% και 4,4%, σε 214 εκατ. ευρώ και περίπου 75 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οπως αναφέρει η εισηγμένη, η καθαρή κερδοφορία επηρεάστηκε από τη σημαντική αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω ανόδου των επιτοκίων.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, το εποχικά ισχυρότερο κάθε έτους, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε ετησίως κατά 31,5%, σε 285 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 3,2%, σε 43,5 εκατ. ευρώ. Η Autohellas διαθέτει στόλο αυτοκινήτων για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις άνω των 57.000, έχοντας πραγματοποιήσει 11.600 συνολικές αγορές νέων αυτοκινήτων.

Οι επιδόσεις του εννεαμήνου 2023, με την προσθήκη πλέον και της δραστηριότητας στην Πορτογαλία που ενοποιείται πλήρως, καταγράφουν για τρίτη συνεχή χρονιά νέο ιστορικό υψηλό για τον όμιλο, τόσο σε κύκλο εργασιών όσο και σε λειτουργική και τελική κερδοφορία, ύστερα από ένα εξαιρετικά ισχυρό 2022 αλλά και 2021. Η δραστηριότητα εισαγωγής και διανομής των Fiat – Jeep – Alfa Romeo στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον Μάιο 2023, ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης λόγω κοινού ελέγχου με τη Samelet.

Ανά τομείς δραστηριότητας ο τζίρος από μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο εννεάμηνο, ετησίως, κατά 6,1%, υπερβαίνοντας τα 207 εκατ. ευρώ. Σημαντική συνεισφορά στην άνοδο έχουν οι μακροχρόνιες μισθώσεις και κυρίως η αποτελεσματική διάθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στόλου (με σημαντική επίδραση και σε επίπεδο κερδοφορίας).

Ο κύκλος εργασιών εξωτερικού που σχετίζεται με τον τομέα των μισθώσεων αυτοκινήτων έφτασε συνολικά σε επίπεδο εννεαμήνου τα 135,9 εκατ. από 51,3 εκατ. το 2022. Η νέα δραστηριότητα της Hertz στην Πορτογαλία, που εξαγοράστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022, συνεισέφερε τα 78 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 194 εκατ. της αύξησης κύκλου εργασιών του ομίλου, με θετική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα κερδών προ φόρων (EBT), αφού ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης δραστηριότητας αφορά αποκλειστικά βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και συνεπώς παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας του τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου σε Βαλκάνια και Κύπρο κατέγραψαν οργανική αύξηση 12,8%.

Η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική αύξηση στο σκέλος της εισαγωγής – διανομής (Hyundai, KIA, SEAT/CUPRA), συνεισφέροντας συνολικά 419,3 εκατ. στον κύκλο εργασιών με αύξηση 30,3%, συμβάλλοντας περαιτέρω στο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή