Στα 561,2 εκατ. τα κέρδη της Alpha Bank το εννεάμηνο

Στα 561,2 εκατ. τα κέρδη της Alpha Bank το εννεάμηνο

Είναι αυξημένα κατά 52,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στα οφέλη της συνεργασίας με τη UniCredit έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μήνου, βάσει των οποίων τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 91,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022 και ανήλθαν στα 564,7 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της Alpha Bank έκανε λόγο για μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία της τράπεζας, που επιβεβαιώνει τη σταθερή πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφορία και η οποία θα ενδυναμώσει το δίκτυο και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες προς τους πελάτες του ομίλου. Η προσφορά για την απόκτηση του 8,9% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, εφόσον εγκριθεί, όπως σημείωσε ο κ. Ψάλτης, «θα επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank και θα οδηγήσει στην είσοδο ενός στρατηγικού εταίρου που διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη, χαρακτηριστικά που θα αξιοποιήσουμε το προσεχές διάστημα».

Η συναλλαγή, που εκτός από την εξαγορά του ποσοστού που διαθέτει το ΤΧΣ στην τράπεζα περιλαμβάνει τη συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία και τη σύναψη εμπορικής συνεργασίας στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και συγκεκριμένα στη διανομή αμοιβαίων κεφαλαίων και την τραπεζοασφάλιση, διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα καθαρά κέρδη, ενώ η εμπορική συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε αύξηση της Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με προοπτικές περαιτέρω ανόδου. Οπως διευκρίνισε ο CEO της Alpha Bank, μέσω της πώλησης της θυγατρικής στη Ρουμανία και της διατήρησης ποσοστού 9,9% στη νέα τράπεζα, ο όμιλος απελευθερώνει κεφάλαια και διατηρεί τον στόχο για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, που παραμένει σημαντική δέσμευση.

Η επικείμενη συμφωνία με τη UniCredit είναι μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία της τράπεζας, τόνισε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου, το καθαρό έσοδο τόκων ενισχύθηκε κατά 45,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η επίδοση στα καθαρά έσοδα από τόκους προσεγγίζει το ανώτατο όριο, καθώς η αύξηση των τόκων στις καταθέσεις θα κορυφωθεί το 2024 και η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανείων και καταθέσεων θα κλείσει περαιτέρω. Η διοίκηση της Alpha Bank διατηρεί τον στόχο για μονοψήφιο ρυθμό ανόδου των δανείων το 2023, παρά τις υψηλές αποπληρωμές δανείων που συνεχίστηκαν και το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Να σημειωθεί ότι οι εκταμιεύσεις στην Ελλάδα το γ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 1,9 δισ. ευρώ, αλλά η καθαρή πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 100 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων αποπληρωμών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι νέες εκταμιεύσεις αναμένεται να επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») αυξήθηκε σε 31,8 δισ. ευρώ (+0,9% σε τριμηνιαία βάση ή 300 εκατ. ευρώ) το γ΄ τρίμηνο, αντανακλώντας τη μειωμένη ζήτηση για νέα δάνεια λόγω εποχικότητας και την επιβράδυνση των αποπληρωμών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, τα εξυπηρετούμενα δάνεια ενισχύθηκαν κατά 1,4%.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε επίπεδο ομίλου μειώθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ, καθώς οι μειωμένες εισροές αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 7,2% το γ΄ τρίμηνο, μειωμένος κατά 40 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 διαμορφώθηκε στο 13,9% και η τράπεζα στοχεύει σε περαιτέρω ενίσχυση τα προσεχή τρίμηνα μέσα από νέες συνθετικές τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η μείωση των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού λόγω της πώλησης της θυγατρικής στη Ρουμανία θα μειώσει τον στόχο για τα MREL κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT