Θριάσιο: Στην τελική ευθεία η επένδυση των 220 εκατ.

Θριάσιο: Στην τελική ευθεία η επένδυση των 220 εκατ.

Μέσα στο 2024 τα πρώτα έργα για το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της χώρας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, το οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η εταιρεία Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ Α.Ε.) που ελέγχουν η Goldair με επικεφαλής τον Καλλίνικο Καλλίνικο και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Η ΘΕΚ κατέθεσε πρόσφατα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας την αίτηση για την ίδρυση και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου μεμονωμένης μεγάλης σημασίας, που είναι το πρώτο στον κλάδο των logistics.

Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί σε συνολική έκταση 590 στρεμμάτων, με το εμπορευματικό κέντρο να διαθέτει 220.000 τ.μ. ισόγειων χώρων πολλαπλών χρήσεων, κατάλληλων για διανομή και αποθήκευση προϊόντων και ελαφρά μεταποίηση. Το συγκεκριμένο έργο εκτιμάται, σύμφωνα με ειδικούς, ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην ισχυροποίηση του ρόλου της Ελλάδας στην παροχή υπηρεσιών μεταποίησης, ελαφράς συναρμολόγησης και ετικετοποίησης των προϊόντων που σήμερα απλώς διαμετακινούνται μέσω των ελληνικών λιμανιών.

«Το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο θα καταστεί με τη λειτουργία του το όχημα για την ανάδειξη της Ελλάδας σε σύγχρονο διεθνή κόμβο στη Νοτιανατολική Ευρώπη για τον κλάδο των logistics. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Αττική, μετά το Ελληνικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΘΕΚ Βασίλης Μαγκλάρας. Το logistics center Θριασίου αναμένεται να διαθέτει δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G). Για τον σκοπό αυτό η ΘΕΚ έχει υπογράψει με το ταμείο «Φαιστός» (υποστηρίζει εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές και υπηρεσίες βασισμένες στο 5G) μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο την ανάπτυξη και τη λειτουργία ιδιωτικού δικτύου και την παροχή υπηρεσιών ICT στον κλάδο των logistics στο εμπορευματικό κέντρο. Υπολογίζεται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 48 μηνών από την έναρξη κατασκευής. Σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου, η διάρκεια της περιόδου παραχώρησης ανέρχεται σε 37 χρόνια, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της περιόδου παραχώρησης κατά 23 έτη.

Θα διαθέτει 220.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων για διανομή, αποθήκευση και ελαφρά μεταποίηση.

Το εγχείρημα της κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο χρονολογείται από το 1970, οπότε ξεκίνησαν οι πρώτες απαλλοτριώσεις. Το 1994 το έργο εντάχθηκε στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 1999 επικαιροποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η μελέτη γενικής διάταξης, ενώ το 2001 η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου ιδιωτών.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου ξεκίνησε το 2001, ολοκληρώθηκε το 2006, αλλά ματαιώθηκε το 2009. Ακολούθησε η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, που κηρυσσόταν άγονος επί μακρόν, μέχρι το 2016, οπότε η κοινοπραξία Goldair – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου. Η σύμβαση, που κυρώθηκε αρχικά από τη Βουλή τον Νοέμβριο του 2018, χρειάστηκε να αναπροσαρμοστεί βάσει των αλλαγών που είχε ζητήσει το 2021 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Στο πλαίσιο εκείνων των τροποποιήσεων αυτών, η Goldair είχε προχωρήσει στην αύξηση του ποσοστού της, στο 40% από 20%, στην εταιρεία ειδικού σκοπού ΘΕΚ. Τα ακίνητα logistics, λόγω της εντεινόμενης στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο, προσελκύουν ισχυρή ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Εκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Cerved υπολογίζει σε 280.000 τετραγωνικά μέτρα τα νέα ακίνητα που θα προστεθούν μέχρι το τέλος του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή