Συνεχίζονται οι μαζικές εκροές ξένων κεφαλαίων από την Κίνα

Συνεχίζονται οι μαζικές εκροές ξένων κεφαλαίων από την Κίνα

Τα έξι τελευταία τρίμηνα, δυτικές εταιρείες απέσυραν συνολικά 160 δισ. δολάρια

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απτή απόδειξη της αποσύνδεσης των δυτικών οικονομιών από την Κίνα, ή της «μείωσης του ρίσκου» όπως πιο κομψά είχε επιλέξει να τη χαρακτηρίζει η Κομισιόν, αποτελεί το έλλειμμα άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 11,8 δισ. δολ. που παρουσιάζει η κινεζική οικονομία για πρώτη φορά από το 1998. Στο ποσό αυτό ανέρχεται η διαφορά ανάμεσα στις εκροές και στις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων που κατέγραψε η Κίνα στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Καταμαρτυρεί την επιλογή πολλών αμερικανικών, ευρωπαϊκών, καναδικών και γενικότερα δυτικών επιχειρήσεων να αποσύρουν κεφάλαιά τους από την Κίνα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις οξύνονται, όπως και η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο.

Οπως σχολίασε σχετικά η Goldman Sachs, «εν μέρει η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα μπορεί να οφείλεται στην απόφαση πολυεθνικών εταιρειών να επαναπατρίσουν κεφάλαιά τους». Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τονίζει ότι παράλληλα παίζουν ρόλο και οι μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα σε κάποια μεγέθη της Κίνας και σε εκείνα άλλων οικονομιών, με κύρια τη σχετική πρόσφατη εκτόξευση των επιτοκίων στον δυτικό κόσμο. Προεξοφλεί μάλιστα πως «όταν τα επιτόκια στην Κίνα αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για καιρό, ενώ στις μεγαλύτερες δυτικές οικονομίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό, οι εκροές κεφαλαίων λογικά θα συνεχιστούν».

Πράγματι, τα έξι τελευταία τρίμηνα μέχρι και τον Σεπτέμβριο κατεγράφησαν ασυνήθιστα μεγάλες εκροές, αφού ξένες εταιρείες απέσυραν από την Κίνα συνολικά 160 δισ. δολ. Ανάμεσά τους η καναδική εταιρεία ηλεκτρονικών αεροδιαστημικής Firan Technology Group, που απέσυρε από την Κίνα περίπου 1,6 εκατ. δολάρια στη διάρκεια του 2022 και του α΄ τριμήνου του 2023. Μιλώντας στη Wall Street Journal, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπραντ Μπούρνε, απέδωσε την επιλογή αυτή στην ανάγκη να χρηματοδοτήσει η εταιρεία δύο πρόσφατες εξαγορές της. Δεν αρνήθηκε, ωστόσο, ότι αποτελούν σοβαρό παράγοντα αλλά και πηγή ανησυχίας οι εντάσεις στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ.

Σημαντικό παράγοντα αποτελούν οι εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

Παράλληλα η ελβετική εταιρεία υλικών τεχνολογίας Oerlikon ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2022 απέσυρε από την Κίνα 276 εκατ. δολ. Απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει τα αίτια της επιλογής αυτής, με την εκπρόσωπο της εταιρείας να τη χαρακτηρίζει «κίνηση ρουτίνας». Ομοίως η αμερικανική Chart Industries, η οποία παράγει συστήματα ψύξης, ανακοίνωσε ότι απέσυρε από την Κίνα 35 εκατ. δολ., όμως απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις. Και ο αυστριακός όμιλος μηχανολογικού εξοπλισμού Andritz, που παράγει μηχανήματα για υδροηλεκτρικές μονάδες, για χαρτοβιομηχανίες και χαλυβουργίες, ανέφερε ότι επέλεξε να επαναπατρίσει κεφάλαια από την Κίνα για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και εξαγορές, αλλά δεν προσδιόρισε το ποσό.

Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων αντιπροσωπεύει μόνον ένα μέρος από τις εκροές κεφαλαίων από την Κίνα. Τα υψηλότερα επιτόκια των δυτικών οικονομιών όπως και οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι πλέον ελκυστικοί οι κινεζικοί τίτλοι για τους ξένους επενδυτές. Οι αποδόσεις των κινεζικών ομολόγων υποχώρησαν το περασμένο έτος σε επίπεδα χαμηλότερα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου – και ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό έπειτα από 10 και πλέον χρόνια. Εκτοτε η απόσταση ανάμεσα στις μεν και τις δε αποδόσεις διευρύνεται συνεχώς.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε κινεζικά ομόλογα σε γουάν κατά τουλάχιστον 110 δισ. δολ. ενώ επί χρόνια αγόραζαν όλο και περισσότερες κινεζικές μετοχές. Αυτή η μαζική έξοδος άρχισε σχεδόν ταυτοχρόνως με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γι’ αυτό και η αγορά εκτιμά πως κυριότερη αιτία είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος που συνοδεύει τις επενδύσεις σε κινεζικούς τίτλους. Οι εκροές αυτές πλήττουν, βέβαια, την ισοτιμία του γουάν, που από την αρχή του έτους έχει υποτιμηθεί κατά 7% έναντι του δολαρίου και τον Σεπτέμβριο άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό του των τελευταίων 10 και πλέον ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή