Επίδομα θέρμανσης: Aνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Επίδομα θέρμανσης: Aνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Αναλυτικά τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοιξε σήμερα η πλατφόρμα myΘέρμανση όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Στην εν λόγω πλατφόρμα ο πολίτης επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας. Παράλληλα, για όλα τα καύσιμα πλην του πετρελαίου θέρμανσης (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα-πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και άλλα) ο πολίτης μπορεί να υποβάλει στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

Σημειώνεται ότι το επίδομα που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ ούτε να υπερβαίνει τα 800 ευρώ. Σε οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες το ανώτατο ποσό αυξάνεται στα 1.000 ευρώ. Κάθε δικαιούχος μπορεί να επιδοτηθεί για μόνο ένα είδος καυσίμου. 

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Για φέτος (2023-24) το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα όσον αφορά την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, και βιομάζας ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Για την καταβολή, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να ανέρχεται έως τις 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το όριο είναι 29.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τίθεται ως κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ, με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων. Παράλληλα, με βάση τον υπολογισμό για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ, η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οσον αφορά τον υπολογισμό του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως το κλίμα της κάθε περιοχής αλλά και η απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση ενός κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή