Σουηδικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Σουηδικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Την πρόθεσή της για εμπλοκή στην ελληνική αγορά γνωστοποίησε η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης Hexicon Power

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργό ρόλο στην εγχώρια αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που μόλις ανοίγει, με έμφαση στα πλωτά αιολικά, προτίθεται να παίξει η Hexicon Power. Η σουηδικών συμφερόντων εταιρεία project developer και πάροχος τεχνολογίας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες στον τομέα των πλωτών αιολικών με παρουσία σε 4 ηπείρους και χαρτοφυλάκιο μεικτής ισχύος 20 GW (portfolio gross capacity).

Την πρόθεσή της για εμπλοκή στην ελληνική αγορά των υπεράκτιων πλωτών πάρκων γνωστοποίησε η Hexicon Power σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού προχθές με τον πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα Γιόχαν Μπόργκσταμ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Hexicon Power, ελληνικής θυγατρικής της σουηδικής εταιρείας, Μικέλης Χατζηγάκης και ο διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και πρώην CEO της Hexicon με έδρα τη Σουηδία, Χένρικ Μπαλτσέφσκι, σημείωσαν ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά παγκοσμίως, μεγάλη ακτογραμμή και κατά βάση βαθιές θάλασσες που μπορούν να την καταστήσουν, δυνητικά, παγκόσμιο παίκτη στη θαλάσσια αιολική ενέργεια. Χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα σημαντική την πρόθεση του ΥΠΕΝ να αναπτύξει πιλοτικά πλωτά αιολικά που, όπως είπαν, θα προετοιμάσουν την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και θα προσελκύσουν επενδυτές πολύ νωρίτερα.

«Εχουμε μια πρωτοφανή ευκαιρία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Να αναπτύξουμε ένα ολόκληρο εγχώριο οικοσύστημα γύρω από αυτά. Να στήσουμε μια ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα που θα τονώσει την ελληνική βιομηχανία. Αλλωστε έχουμε εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες που έχουν δείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν διεθνώς… Εχουμε λιμάνια, εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων, εταιρείες χάλυβα, ναυπηγεία… Και μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα ευρωπαϊκό κέντρο για την εφοδιαστική αλυσίδα των υπεράκτιων αιολικών. Τώρα είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε ο κ. Χατζηγάκης.

Ο κ. Μπαλτσέφσκι υπογράμμισε ότι με βάση τη διεθνή εμπειρία της Hexicon, τώρα είναι η ευκαιρία για την υλοποίηση πιλοτικών πλωτών προγραμμάτων, που συμβάλλουν στην ομαλή προετοιμασία της εγχώριας αγοράς, έως ότου γίνουν οι μεγάλοι διαγωνισμοί που τοποθετούν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αυτής της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς. Ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Γιόχαν Μπόργκσταμ, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στην υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει η Hexicon στα πλωτά αιολικά, τη συνεισφορά σε νέες θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη που μπορεί να φέρει ο σουηδικός όμιλος με τη δημιουργία τέτοιων πάρκων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή