Ελβετία: Παραμένει η πιο ανταγωνιστική χώρα στην προσέλκυση ταλέντων

Ελβετία: Παραμένει η πιο ανταγωνιστική χώρα στην προσέλκυση ταλέντων

Την ακολουθούν στη δεύτερη και στην τρίτη θέση η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμη χρονιά, η Ελβετία διατηρεί το σκήπτρο ως η πρώτη χώρα στον κόσμο που μπορεί να προσελκύει και να κρατάει στο έδαφός της τα ταλέντα, τους νέους επαγγελματίες με τις μεγαλύτερες ικανότητες. Στην κατάταξη των χωρών που δίνει κάθε χρόνο η Insead και αφορά πόσο ανταγωνιστικές είναι οι χώρες ως προς αυτά που προσφέρουν στα νέα ταλέντα, η Ελβετία αναφέρεται ως η χώρα που προσφέρει υψηλής ποιότητας κοινωνική προστασία και πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον.

Την ακολουθούν στη δεύτερη και την τρίτη θέση η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ. Η μεν Σιγκαπούρη έχει να προσφέρει «ένα εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και μια καινοτόμα οικονομία» με συνολικά μεγάλη τεχνογνωσία και δεξιότητες, ενώ η υπερδύναμη, που έτσι κι αλλιώς καταλαμβάνει πάντα κάποια από τις πρώτες θέσεις, εγκωμιάζεται για τα «παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιά της και τις σχολές επιχειρήσεων». Η Βρετανία καταλαμβάνει μόλις τη 10η θέση και την οφείλει στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ έχει επιδείξει μεγάλες επιδόσεις σε δεξιότητες γενικών γνώσεων και στην αύξηση των ταλέντων, μολονότι παρουσιάζει κενά σε δεξιότητες τεχνικές. Σημειωτέον ότι και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία, δεν είναι σε εξαιρετικά περίοπτες θέσεις, αφού καταλαμβάνουν τη 14η και τη 19η θέση αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Κίνα κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στις χώρες BRICS και χαρακτηρίζεται «η ηγετική δύναμη που συνδυάζει τις δεξιότητες των ανθρώπων με τις ανάγκες της οικονομίας», αλλά η αχίλλειος πτέρνα της είναι ότι δεν τα καταφέρνει τόσο καλά στο να προσελκύει ταλέντα και καταλαμβάνει μόλις τη 40ή θέση επί του συνόλου. Η φιλόδοξη Ινδία, άλλωστε, που είναι και η πλέον πολυπληθής χώρα στον κόσμο, αποτυγχάνει οικτρά καθώς καταλαμβάνει την 103ή θέση, έχοντας υποχωρήσει μερικές θέσεις σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν το 2020. Βρίσκεται τελευταία ανάμεσα στις χώρες BRICS και αιτία είναι η πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που πλήττει τη δυνατότητά της να προσελκύσει ταλέντα τόσο στο εσωτερικό της οικονομίας της όσο και στις ινδικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Insead, που εκπονεί κάθε χρόνο τη σχετική έρευνα και συντάσσει την έκθεση, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα ενταθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις χώρες για την προσέλκυση ταλέντων. Ο λόγος είναι η εντεινόμενη αβεβαιότητα που περιβάλλει το διεθνές εμπόριο, τις επενδύσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Η έκθεση της Insead δίνει έμφαση στην ικανότητα των χωρών, των πόλεων, αλλά ακόμη και των οργανισμών, να επιδείξουν επιδόσεις στην καινοτομία και να προβάλουν τη δύναμή τους με ηπιότητα και ειρήνη.

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και οι δυσοίωνες αυτές παγκόσμιες συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα ανάμεσα στις πλούσιες και στις φτωχές χώρες ως προς τη δυνατότητά τους να προσελκύσουν ταλέντα. Οπως επισημαίνει η Insead, εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή σχέση αλληλεξάρτησης «ανάμεσα στον πλούτο των χωρών και στη δυνατότητά τους να προσελκύσουν ταλέντα». Η ίδια έκθεση αναφέρει μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια, πως η πανδημία διεύρυνε την ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, αφού υπονόμευσε τις ίσες ευκαιρίες για απασχόληση σε θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή