Τέλος το ράλι για τα ενοίκια στη Σιγκαπούρη

Τέλος το ράλι για τα ενοίκια στη Σιγκαπούρη

Αναμένεται να υποχωρήσουν έως και 10% το επόμενο έτος στην πιο ακριβή πόλη του κόσμου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος δείχνει να παίρνει ένα από τα μεγαλύτερα ράλι στις τιμές ενοικίων της πιο ακριβής πόλης του κόσμου, της Σιγκαπούρης. Τα ενοίκια των κατοικιών της σύγχρονης πόλης-κράτους ενδέχεται να μειωθούν έως και 10% το 2024, μετά την αύξηση έως και 15% φέτος, όπως ανέφερε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Κεν Φουνγκ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πτώση των τιμών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινωθούν ή προκύψει κρίση.

Το 2023 κτίστηκαν σχεδόν διπλάσια σπίτια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς μετριάστηκαν οι κατασκευαστικές δυσκολίες που είχαν προκύψει λόγω την πανδημίας. Αυτή η υπερπροσφορά –με τον αριθμό των νέων ακινήτων να είναι ανώτερος του ετήσιου μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών– θα πάρει καιρό να εξαντληθεί. Επιπλέον, οι περισσότερες νέες κατοικίες στην αγορά αναμένεται να οδηγήσουν τα ενοίκια σε πτώση το επόμενο έτος.

«Οι ενοικιαστές είναι πιθανό να αντιδράσουν στα δυσθεώρητα ενοίκια καθώς υπάρχουν περισσότερες κενές κατοικίες από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν, αλλά και λόγω των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων και του αυξανόμενου κόστους ζωής», δήλωσε ο Φουνγκ. Τα υψηλά ενοίκια αποτελούν ένα από τα μεγάλα προβλήματα τόσο για τους ξένους όσο και για τους ντόπιους που μένουν στη Σιγκαπούρη, αλλά ήδη δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης. Ο δείκτης για το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% το τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για την πιο αργή αύξηση από τότε που τα ενοίκια άρχισαν να σκαρφαλώνουν στα τέλη του 2020. Η αναμενόμενη πτώση θα έδινε μια ανακούφιση στους ενοικιαστές, οι οποίοι πιέζονται σημαντικά από το κόστος ενοικίων στην πόλη που έχει καταλήξει να είναι η πιο ακριβή για πολυτελή διαβίωση.

Το κόστος των μισθώσεων αυξήθηκε κατά 30% πέρυσι, στη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 15 ετών, καθώς η Σιγκαπούρη έγινε μία από τις πρώτες χώρες της Ασίας που άνοιξε ξανά τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έγινε πιο ελκυστική για τους πλούσιους.

Ο αριθμός των κενών κατοικιών αυξήθηκε επίσης σε 34.341 μονάδες το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των 27.000 μεταξύ των ετών 2014 και 2017, όταν τα ενοίκια μειώθηκαν για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, στο μεγαλύτερο διάστημα ετήσιας μείωσης από τα τέλη του περασμένου αιώνα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ενώ τα ενοίκια συνολικά αναμένεται να μειωθούν, ορισμένοι ιδιοκτήτες μπορεί ακόμη να αυξήσουν τις τιμές στις λήξεις μισθώσεων που είχαν συναφθεί πριν από δύο ή τρία χρόνια, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, πρόσθεσε ο Φουνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή