Στο 1,7 δισ. δολ. η περιουσία του «Mr WeWork»

Στο 1,7 δισ. δολ. η περιουσία του «Mr WeWork»

Ο Ανταμ Νιούμαν σήμερα αναπτύσσει μια άλλη startup, τη Flow

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η WeWork μόλις χρεοκόπησε, καθώς η εταιρεία μίσθωσης γραφείων δεν βρήκε ποτέ τον τρόπο να βγάλει χρήματα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον ιδρυτή της, Ανταμ Νιούμαν. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επιχειρηματίας διαθέτει προσωπική περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων.

Η WeWork κήρυξε πτώχευση αυτή την εβδομάδα, έπειτα από μια ταραγμένη ιστορία και δύο χρόνια αφότου τελικά εισήλθε στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία έχει υποχρεώσεις 19 δισ. δολαρίων και περιουσιακά στοιχεία 15 δισ. δολαρίων.

Η πτώχευσή της σημαίνει ότι επενδυτές της, όπως η SoftBank Group και το Vision Fund, υφίστανται ακόμη μεγαλύτερες ζημίες από το όλο εγχείρημα.

«Ηταν δύσκολο για μένα να παρακολουθώ από το περιθώριο, καθώς η WeWork δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ένα προϊόν που είναι πιο επίκαιρο σήμερα από ποτέ», είπε ο 44χρονος Νιούμαν.

Ομως, εκ των υστέρων φαίνεται να βγήκε κερδισμένος από την αποπομπή του από την εταιρεία το 2019, αφότου η πρώτη της προσπάθεια να μπει στο χρηματιστήριο ναυάγησε. Μπορεί ο διωγμός του από την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε να έπληξε τη φήμη του, όμως η έξοδός του τον άφησε με άφθονη ρευστότητα.

Σίγουρα η χρεοκοπία της WeWork κοστίζει στον Νιούμαν. Οταν η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο, σε μια συγχώνευση με εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού το 2021, ο επιχειρηματίας είχε περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg, με σχεδόν το ένα τρίτο να αποτελείται από μετοχές της WeWork. Εκτοτε η μετοχή της έχει χάσει πάνω από το 99% της αξίας της.

Ομως, με την εισαγωγή της WeWork στο χρηματιστήριο αποκαλύφθηκε πως ο Νιούμαν κατάφερε να αποσπάσει τεράστια ποσά σε μετρητά από την εταιρεία στις καλές της εποχές. Αλλωστε, πρόκειται για εταιρεία που είχε φτάσει να αποτιμάται στα 47 δισ. δολάρια.

Το όνομα του πρώην CEO αναφέρθηκε 197 φορές στα επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της συγχώνευσης. Οι εγγραφές αφορούσαν πολύ υψηλές πληρωμές, όπως για παράδειγμα τα 185 εκατ. δολάρια που πήρε για να μην μπει σε άμεσο ανταγωνισμό με τη WeWork, η πληρωμή ενός διακανονισμού ύψους 106 εκατ. δολαρίων και τα 578 εκατ. δολάρια που έλαβε για μετοχές που πούλησε η εταιρεία του Νιούμαν, We Holdings, στη SoftBank.

Μεταξύ άλλων αναφερόταν και ένα δάνειο 432 εκατ. δολαρίων από τη SoftBank προς τον Νιούμαν, με εξασφάλιση μέρους τού σχεδόν άχρηστου πλέον μεριδίου του στη WeWork.

Η χρεοκοπία της WeWork υπολογίζεται ότι κοστίζει στη SoftBank περίπου 11,5 δισ. δολάρια σε μετοχές, με άλλα 2,2 δισ. δολάρια σε χρέος που εξακολουθεί να υπάρχει. Η διαδικασία πτώχευσης αναμένεται να διαρκέσει μήνες και κατά τη διάρκειά της θα αποφασιστεί πώς θα μοιράσουν οι πιστωτές τα συντρίμμια της εταιρείας.

Αυτές τις μέρες ο Νιούμαν είναι απασχολημένος με μια νέα startup, τη Flow, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 350 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία venture capital Andreessen Horowitz σε αποτίμηση 1 δισ. δολ. τον Αύγουστο του 2022, πριν καν ξεκινήσει τη λειτουργία της. Η Flow θα λειτουργήσει πολυκατοικίες διαμερισμάτων, που στοχεύουν να καλλιεργήσουν ένα αίσθημα ιδιοκτησίας και κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή