H διάσκεψη του Χονγκ Κονγκ και το ζήτημα της Κίνας

H διάσκεψη του Χονγκ Κονγκ και το ζήτημα της Κίνας

Καθησυχαστικό μήνυμα από Πεκίνο για να κατευναστούν οι ανησυχίες για τους τριγμούς της κινεζικής οικονομίας.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο απολαμβάνει ένα ευχάριστο κλίμα, το οποίο μερικά διευθυντικά στελέχη εντοπίων ομίλων συνήθως αποκαλούν «πρόεδρο καιρό». Αυτό συμβαίνει, επειδή συμπίπτει με επισκέψεις ανώτερων στελεχών πολυεθνικών, που αποφεύγουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις μικρότερες ημέρες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Πραγματικά, μια εντυπωσιακή χορεία κορυφαίων στελεχών από διεθνείς επενδυτικούς ομίλους και τράπεζες έχει συγκεντρωθεί εκεί, από τον επικεφαλής των επενδυτικών κεφαλαίων Apollo Global Management, Μαρκ Ρόουαν έως τον πρόεδρο της UBS, Κολ Κέλεχαρ.

Στόχος της διάσκεψης να συζητήσουν ευρέως ποιο είναι το μέλλον των αγορών, τι συμβαίνει με το δημόσιο χρέος και το πλαίσιο των κλαδικών ρυθμίσεων. Εντούτοις, απέφυγαν επιμελώς να θίξουν το ζήτημα της Κίνας. Το Χονγκ Κονγκ, ως ο κύριος μεσάζων μεταξύ των παγκόσμιων αγορών και της ηπειρωτικής Κίνας, βλέπει να εξαρτάται η τύχη του εν μέρει από το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τη Λαϊκή Δημοκρατία. Ωστόσο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο υποφέρει από αναπτυξιακή επιβράδυνση, τους κραδασμούς στην αγορά ακινήτων και τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομική της ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 4,6% το 2024 από το 5,4% το 2023. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα έγιναν αρνητικές για πρώτη φορά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ οι εταιρείες συγκέντρωσαν μόλις 2,7 δισ. δολάρια από τις αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών τους στο Χονγκ Κονγκ το τρίτο τρίμηνο, ένα κλάσμα των προηγούμενων ετών.

Το ότι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι μέσω των διευθυνόντων συμβούλων τους (Ντ. Σόλομον της Goldman Sachs, Τζέιν Φρέιζερ της Citigroup, Κεν Γκρίφιν της Citadel κ.ά.) εξακολουθούν να μεταβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ, μαρτυρεί την επιρροή της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ, η οποία οργάνωσε τη συγκέντρωση για δεύτερη χρονιά. Η κεντρική τράπεζα της περιοχής, η οποία γιορτάζει την 30ή επέτειό της, ρυθμίζει τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους και τους επενδυτικούς οίκους. Εκτός από τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές, που δεν είναι ευοίωνες, η θέση που επέχει το Χονγκ Κονγκ ως χρηματοοικονομικός κόμβος είναι επίσης αποδυναμωμένη. Είχε ζήσει κατά καιρούς βίαιες διαδηλώσεις, επειδή η Κίνα είχε επιβάλει πιο ασφυκτικό έλεγχο στην πρώην αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του Τζον Λι, του διευθύνοντος συμβούλου της περιοχής, βρέθηκαν στο στόχαστρο και οι ΗΠΑ τους επέβαλαν κυρώσεις. Επαγγελματίες των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προτιμούν τώρα να εργάζονται σε ανταγωνιστικούς κόμβους, όπως η Σιγκαπούρη.

«Χρειαζόμαστε μια θετική αφήγηση για το Χονγκ Κονγκ και εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να τη διαδώσετε προς χάριν μας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Χονγκ Κογκ, Εντι Γιου, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη διοργάνωση. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών της Κίνας, που προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τους τριγμούς της κινεζικής οικονομίας. Ο Ζανγκ Κινγκσόνγκ, αναπληρωτής διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε ότι «το παλιό μοντέλο ανάπτυξης, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις σε υποδομές και στον τομέα των ακινήτων, δεν είναι πλέον βιώσιμο». Ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον της αγοράς ακινήτων της Κίνας και είπε ότι οι Αρχές θα αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια σε οχήματα χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία βαρύνονταν αθροιστικά με υποχρεώσεις περίπου 80 τρισ. γουάν (10,9 τρισ. δολάρια) μέχρι το τέλος του 2022, με τρόπο σύννομο και υπέρ της αγοράς. Πάντως, ορισμένοι συμμετέχοντες ερμήνευσαν το μήνυμα του Ζανγκ, που εκφωνήθηκε στα αγγλικά, ως ένδειξη ότι η Κίνα δεν σχεδιάζει επί του παρόντος καμία σοβαρή δέσμη μέτρων τόνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή