Καλή αλλά μεταβατική χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Παράσχης, προειδοποιώντας ότι «θα είναι σημαντικό σφάλμα να πιστέψουμε, τόσο εμείς οι άνθρωποι του κλάδου όσο και οι εκπρόσωποι της πολιτείας, ότι η θετική πορεία στο μέλλον είναι δεδομένη».
Μιλώντας στο Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, χαρακτήρισε το 2023 «μια θετική χρονιά για τον τουρισμό, που ξεπερνώντας το 2019 σε αφίξεις και έσοδα θα αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις». Και προσδιόρισε τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, τις υποδομές, τη διαχείριση προορισμών, την αγορά εργασίας και κυρίως τη βιωσιμότητα, ως τους κεντρικούς άξονες των δράσεων του ΣΕΤΕ την επόμενη περίοδο, «σε μια συντονισμένη συνεργασία με την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε επίσης ότι «μόνο με ουσιαστικές δημόσιες επενδύσεις και μια συνεκτική και ολιστική διαχείριση προορισμών μπορούμε να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα ζητήματα του κάθε προορισμού, αποφεύγοντας μη παραγωγικές συζητήσεις για τον υπερτουρισμό και τη φέρουσα ικανότητα». Αποκάλυψε ακόμη πως έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΣΕΤΕ για την προσπάθεια ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ θύμισε ότι ο φόρος διαμονής που νομοθετήθηκε το έτος 2016, «στο πλαίσιο της ανάγκης εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της χώρας μας για δημοσιονομική προσαρμογή και προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς και εγκαίρως η διαδικασία αξιολόγησης», θα έπρεπε ήδη από ετών να έχει καταργηθεί.
Καθώς ο συγκεκριμένος φόρος μετατρέπεται σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, συμπλήρωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να βαραίνει έναν μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας».
«Σε πρώτη φάση, προσδοκούμε ότι θα καταφέρουμε να περιοριστεί η χρονική διάρκεια εφαρμογής του και σε δεύτερη ότι θα ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την ανταποδοτικότητα του τέλους ανά προορισμό, καθώς και με τις διαφορετικές ανάγκες ανά περιοχή». Ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει επίσης συγκεκριμένες προτάσεις με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη στήριξη των προορισμών και των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Χαρακτήρισε επιπλέον το πρόβλημα της αδυναμίας εύρεσης προσωπικού από τα σημαντικότερα που οι τουριστικές επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν και υπογράμμισε πως η λύση του «απαιτεί καινοτόμους παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις στον χώρο της εργασίας και στις διεθνείς τάσεις». Πρότεινε, δε, να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η θεσμοθετημένη διαδικασία μετάκλησης εργαζομένων. Καυτηρίασε ακόμη τη χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος, ζητώντας «συγκεκριμένες χρήσεις γης και θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με ασφάλεια δικαίου». Επιπλέον, ζήτησε αρωγή για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό ιδιαίτερα των χαμηλότερων κατηγοριών ξενοδοχείων, λέγοντας ότι «αναμένουμε σχετικά την έκδοση το προσεχές χρονικό διάστημα ενός προγράμματος που θα απευθύνεται σε όλα τα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως της κατηγορίας αστέρων στην οποία ανήκουν», όπως και το «Εξοικονομώ ΙΙ» για επιχειρήσεις.