Η Μόσχα παρακάμπτει το πλαφόν στο πετρέλαιο

Η Μόσχα παρακάμπτει το πλαφόν στο πετρέλαιο

Παρά τις κυρώσεις η Μόσχα καταφέρνει συχνά να πωλεί το πετρέλαιο Ουραλίων έναντι τιμής άνω των 80 δολ. το βαρέλι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατελέσφορες αποδεικνύονται τελικά οι προσπάθειες των χωρών-μελών του G7 να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο μέσω του πλαφόν των 60 δολ. το βαρέλι που έχουν επιβάλει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Ολα δείχνουν πως η Ρωσία ελίσσεται και κατορθώνει να παρακάμπτει τους περιορισμούς, εξωθώντας τώρα πλέον κυβερνήσεις στην αναζήτηση νέων, σκληρότερων μέτρων.

Οπως προκύπτει τόσο από τα στοιχεία των δυτικών οικονομιών όσο και της Ρωσίας, «σχεδόν καμία» από τις φορτώσεις ρωσικού πετρελαίου δεν πωλήθηκε έναντι τιμής μικρότερης των 60 δολ. το βαρέλι. Το μέτρο φάνηκε να εφαρμόζεται επιτυχώς στην αρχή, αλλά σύντομα η Ρωσία απεδείχθη ευέλικτη, καθώς πρωτίστως κατόρθωσε να σχηματίσει έναν σκιώδη στόλο, ή ένα «στόλο από πλοία-φαντάσματα» αποτελούμενο από παλιά δεξαμενόπλοια που μπορούν να παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις. Προκύπτει μάλιστα πως η Ρωσία καταφέρνει συχνά να πωλεί το πετρέλαιο Ουραλίων έναντι τιμής άνω των 80 δολ. το βαρέλι.

Τα σχετικά στοιχεία ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους Financial Times, αλλά τα επιβεβαιώνουν οι επίσημες στατιστικές της Ρωσίας για τις πωλήσεις πετρελαίου τον Οκτώβριο, που φέρουν τη μέση τιμή πώλησης να υπερβαίνει τα 80 δολ. το βαρέλι. Εν ολίγοις οι χώρες-μέλη του G7 ματαιοπονούν με τις προσπάθειές τους να πλήξουν τα έσοδα της Ρωσίας και έμμεσα τη δυνατότητά της να χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας.

Οι χώρες του G7 και η σύμμαχος Αυστραλία επέβαλαν το συγκεκριμένο μέτρο του πλαφόν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ελπίζοντας να αποκόψουν τη Ρωσία από κάθε πρόσβαση σε υπηρεσίες δυτικών εταιρειών, όπως η ναύλωση φορτίου από δυτικές εταιρείες και η ασφάλιση από δυτικές εταιρείες, επιτρέποντάς τες μόνον όταν το πετρέλαιο έχει τιμή έως 60 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο Ουραλίων, όμως, κινήθηκε ανοδικά μέσα στο καλοκαίρι, όπως και οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς η Μόσχα και η Σαουδική Αραβία με τον διευρυμένο ΟΠΕΚ μείωσαν την παραγωγή τους. Υπήρξε, ωστόσο, μια σημαντική μερίδα του ρωσικού πετρελαίου που τον Σεπτέμβριο πωλήθηκε σε τιμές κάτω των 60 δολ. το βαρέλι. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, όμως, οι Financial Times ανέφεραν πως τον Αύγουστο σχεδόν το 75% του ρωσικού πετρελαίου που μεταφερόταν διά θαλάσσης δεν είχε ασφάλιση από δυτικές εταιρείες, που σημαίνει πως όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού αργού πωλούντο χωρίς να τηρείται το πλαφόν.

Τον Οκτώβριο, μόλις 37 από το σύνολο των 134 πλοίων που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο ήταν ασφαλισμένα από δυτικές εταιρείες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους πως ορισμένες δυτικές ασφαλιστικές έχουν παραλάβει ψευδείς δηλώσεις από ρωσικές πετρελαϊκές που επιβεβαιώνουν πως το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται έως 60 δολ. το βαρέλι. Και πάλι, πάντως, η Ρωσία πωλεί το πετρέλαιό της σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες του Brent, που τον Οκτώβριο κυμάνθηκαν κατά μέσον όρο γύρω στα 89 δολ. το βαρέλι. Εχει όμως κατορθώσει να περιορίσει στο έπακρο την έκπτωση που προσφέρει στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου: ενώ το περασμένο έτος μείωνε την τιμή κατά 40 δολ. το βαρέλι, τον περασμένο μήνα η έκπτωση δεν υπερέβη τα 10 δολ. το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή