Με τα πιλοτικά έργα των ομίλων Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης ξεκινάει η «κούρσα» των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Οι δύο όμιλοι, που εξασφάλισαν τις πρώτες άδειες έρευνας για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, είναι ήδη σε συζητήσεις για την από κοινού διενέργεια των μελετών, αφού, όπως τονίζουν εκπρόσωποί τους στην «Κ», μπορούν να πετύχουν οικονομίες κλίμακας, δεδομένου ότι οι άδειες αφορούν την ίδια θαλάσσια περιοχή.
Η συνεργασία θα ξεκινήσει από το στάδιο των μελετών, με προοπτική ακόμη και την από κοινού ανάπτυξη και λειτουργία των πάρκων εάν στην πορεία διαπιστωθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Δεδομένου, πάντως, ότι η αποδοτικότητα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι συνάρτηση του μεγέθους, η αγορά βλέπει τη συνεργασία των δύο ομίλων να διευρύνεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των έργων, ενώ κάποιες πληροφορίες μιλάνε και για την είσοδο της Motor Oil στο κοινό σχήμα που θα δημιουργηθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατασκευάζουν από κοινού μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (φυσικού αερίου) στην Κομοτηνή.
Οι έρευνες θα διαρκέσουν 12 μήνες και τα έργα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030.
Οι όμιλοι Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχουν ήδη συστήσει ομάδες υψηλής κατάρτισης οι οποίες και θα πιάσουν αμέσως δουλειά, ξεκινώντας από τις μελέτες των ανεμολογικών δεδομένων, για να συνεχίσουν αμέσως μετά στις γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες και σε μελέτες που άπτονται της αλυσίδας logistics και της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα κατασκευαστεί, προκειμένου να μεταφέρει την παραγόμενη ενέργεια στη στεριά και στο δίκτυο μεταφοράς.
Τα δεδομένα των μελετών θα αποτελέσουν τη βάση για τον προσδιορισμό της τιμής αποζημίωσης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των έργων. Η τιμή αποζημίωσης που θα προτείνουν οι επενδυτές θα πρέπει να κοινοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κομισιόν για έγκριση, προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση. Η έγκριση από την Κομισιόν είναι απαραίτητη για τα συγκεκριμένα έργα που έχουν χαρακτηριστεί με νόμο πιλοτικά και δεν θα ακολουθήσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο για τα υπόλοιπα έργα του εθνικού προγράμματος.
Οι έρευνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών, θα διαρκέσουν περίπου 12 μήνες, ενώ τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) παρέδωσε χθες τις άδειες ερευνών τριετούς διάρκειας στους εκπροσώπους των δύο ομίλων, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Η πρώτη άδεια ερευνών χορηγήθηκε στην εταιρεία «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως ΜΑΕ», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και η δεύτερη στην εταιρεία «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.», θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου. Ο όμιλος Κοπελούζου είχε λάβει άδεια από το 2012 για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 216 MW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε καταθέσει αίτηση για άδεια στην ίδια περιοχή για έργο ισχύος 485 MW.
H θαλάσσια ζώνη ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, όπου θα εγκατασταθούν τα δύο έργα, χαρακτηρίστηκε με νόμο ως «go-to-area» περιοχή. Εργα που αναπτύσσονται σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει ενσωματωθεί και στην εθνική, εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης και τα 600 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος που θα εγκατασταθούν σε αυτή συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που ανακοινώθηκε πρόσφατα και προβλέπει σε πρώτη φάση την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 1,9 GW έως το 2030 και 12,4 GW στην πλήρη ανάπτυξή του το 2050, σε 25 θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Η Αλεξανδρούπολη θα είναι μάλιστα μία από τις λίγες περιοχές όπου θα εγκατασταθούν υπεράκτια σταθερής έδρασης, αφού στις 19 από τις συνολικά 25 περιοχές θα εγκατασταθούν πλωτά υπεράκτια αιολικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία των έργων, το ΥΠΕΝ κατέθεσε χθες στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου ισχύος 2.000 MW για υπεράκτια αιολικά πάρκα.