Επενδύουν στις «εναλλακτικές Αλπεις»

Επενδύουν στις «εναλλακτικές Αλπεις»

Μεγάλη αύξηση πωλήσεων γύρω από τα γραφικά χωριά νοτίως της Γκρενόμπλ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι επενδύουν μαζικά τα τελευταία χρόνια στις «εναλλακτικές Αλπεις», τα γραφικά χωριά νοτίως της Γκρενόμπλ που υπόσχονται άφθονο χιόνι, μεγάλη ηλιοφάνεια και, το κυριότερο, χαμηλότερες τιμές από τα σικ και πανάκριβα θέρετρα του Βορρά. Ξεχάστε την ακριβοθώρητη Κουρσεβέλ, το Βερμπιέ στην Ελβετία και το Κίτσμπουελ των Βαυαρικών Αλπεων, όπου οι τιμές για ένα νεόδμητο διαμέρισμα φθάνουν τις 45.000 ευρώ το τ.μ., και γνωρίστε το αναδυόμενο Alpe d’ Huez στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου οι αγοραστές μπορούν να βρουν σπίτια με τιμές έως και 6.577 ευρώ το τ.μ.

Επενδύουν στις «εναλλακτικές Αλπεις»-1
Οι Ευρωπαίοι επενδύουν μαζικά τα τελευταία χρόνια στις «εναλλακτικές Αλπεις», τα γραφικά χωριά νοτίως της Γκρενόμπλ που υπόσχονται άφθονο χιόνι, μεγάλη ηλιοφάνεια και, το κυριότερο, χαμηλότερες τιμές από τα σικ και πανάκριβα θέρετρα του Βορρά. Το Alpe d’ Huez (φωτογραφία) στη νοτιοανατολική Γαλλία μπορεί να μην είναι τόσο κοσμικό όσο τα θέρετρα του Βορρά, αλλά οι αγοραστές μπορούν να βρουν σπίτια με τιμές έως και 6.500 ευρώ το τ.μ. [SHUTTERSTOCK]

Το χιονοδρομικό, το οποίο διέθετε το πρώτο σκι λιφτ στον κόσμο το 1936, διαχειρίζεται τώρα o όμιλος SATA, σε συνδυασμό με τα κοντινά θέρετρα Les Deux Alpes και La Grave. «Η προώθηση της SATA σε διεθνείς αγορές όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Κίνα συνέβαλε στην αύξηση του τουρισμού», λέει η Λόρα Ερτλούπ του Alpe d’ Huez Tourism. Υπήρχαν 23% περισσότεροι χειμερινοί επισκέπτες το 2022-23 σε σχέση με τη σεζόν 2019-20, ενώ το μουσικό φεστιβάλ Tomorrowland Winter, τον Μάρτιο, προσέλκυσε 22.000 επισκέπτες.

Τα θέρετρα του Νότου προσφέρουν άφθονο χιόνι, μεγάλη ηλιοφάνεια και προσιτές τιμές για την αγορά κατοικίας.

Οι Γάλλοι επέλεγαν εδώ και δεκαετίες τους λιγότερο λαμπερούς χιονισμένους προορισμούς στον Νότο, εσχάτως όμως ένας αυξανόμενος αριθμός αγοραστών από το εξωτερικό ακολουθεί το παράδειγμά τους, με το δέλεαρ της ηλιοφάνειας και των χαμηλότερων τιμών. Το μεγάλο υψόμετρο παραμένει ψηλά στη λίστα επιθυμιών των αγοραστών, παρά το κακό ξεκίνημα της σεζόν πέρυσι, λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. Και η σχετική προσιτότητα αυτών των θερέτρων έχει γίνει σημαντική, τονίζει ο Ζιλ Γκαλ της Alpine Property Finders, καθώς οι τιμές ακινήτων στα πιο γνωστά χιονοδρομικά στις βόρειες Γαλλικές Αλπεις έχουν εκτοξευθεί μετά την πανδημία.

«Πολλοί θέλουν το υψόμετρο, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις Τρεις Κοιλάδες (Trois Vallées)», λέει. Οκτώ στους δέκα από τους αγοραστές του –που κατάγονται συνήθως από το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο– θέλουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους όταν δεν τα χρησιμοποιούν. Η Κάρολιν Τίαρ από τη Ζυρίχη αγόρασε σπίτι στο Alpe d’ Huez: «Είδαμε τα τσιμέντα της δεκαετίας του 1970 να… εξευγενίζονται και δύο νέα ξενοδοχεία πέντε αστέρων και σκεφτήκαμε “γιατί να μην αγοράσουμε εδώ;”» λέει. Ο Φιλίπ Κατανελά με έδρα τη Νίκαια αγόρασε ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στο Ορόν: «Είναι ένα οικογενειακό μέρος, όχι φανταχτερό, αλλά ιδανικό για εμάς, καθώς μπορώ να έχω ένα μίτινγκ στη Νίκαια και να βρεθώ αμέσως μετά στο βουνό για να γευματίσω με την οικογένειά μου», τονίζει ο ιδρυτής του ομίλου εστιατορίων Gusto.

Η δυνατότητα ενοικίασης του ακινήτου όταν δεν χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη έπεισε και τον σκιέρ Ουίνστον Κλαρκ από το Ντέρμπισαϊρ να αγοράσει ένα μικρό ακίνητο για να επωφεληθεί από την έκπτωση ΦΠΑ. «Εχω επενδύσεις σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ήθελα να επεκταθώ στο εξωτερικό και να το χρησιμοποιώ κι εγώ», λέει ο Κλαρκ, ο οποίος εργάζεται για μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. «Εχω κάνει σκι σε όλες τις Αλπεις, αλλά βλέπω ότι το Alpe d’ Huez ανεβαίνει σε αξία». Δεν είναι μόνο οι ιδιώτες που επενδύουν στις «εναλλακτικές Αλπεις». Το μεγαλύτερο οικιστικό project στην περιοχή είναι προς το παρόν το Vivaldi, με την υπογραφή της Three Valleys Rising Stone, το οποίο, όταν ολοκληρωθεί το 2025, θα προσφέρει ανέσεις πέντε αστέρων στα 48 διαμερίσματα που θα περιλαμβάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή