Αυξήσεις εισιτηρίων από την Grimaldi Lines

Αυξήσεις εισιτηρίων από την Grimaldi Lines

Αφορούν τα δρομολόγια Ελλάδας – Ιταλίας και συνδέονται με την ένταξη της ακτοπλοΐας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις εισιτηρίων στα δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που κυμαίνονται από 10% έως και 15% περίπου, ανακοίνωσε ο ακτοπλοϊκός όμιλος Grimaldi Lines που ελέγχει μερίδιο μεγαλύτερο του 50% στη συγκεκριμένη αγορά.

Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν επίναυλο περιβαλλοντικής συμμόρφωσης μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένταξη της ακτοπλοΐας από τις αρχές του νέου έτους στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (Emission Trading System ή ETS).

Ανάλογες αυξήσεις στα εισιτήρια αναμένεται να ανακοινώσει και η 100% θυγατρική της Grimaldi Lines, Μινωικές Γραμμές, αλλά και η Attica Group για τα δρομολόγια που αφορούν την Κρήτη και την Αδριατική. Ειδικότερα, οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αρχής γενομένης την 1η Ιανουαρίου 2024 υποχρεούνται να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων (CO2) από την αγορά ανάλογα με τους ρύπους που παράγουν τα πλοία τους κατά την εκτέλεση των δρομολογίων τους. Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Κανονισμό που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της επιβολής αντικινήτρων στη χρήση συμβατικών καυσίμων και την επιτάχυνση της διαδικασίας στροφής προς νέα, φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα και συστήματα πρόωσης.

Το θέμα αφορά την Ελλάδα και τα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων για τα δρομολόγια από ελληνικά λιμάνια προς την Ιταλία και άλλους διεθνείς προορισμούς αλλά και για τα δρομολόγια από τον Πειραιά προς την Κρήτη. Οι υπόλοιποι νησιωτικοί προορισμοί έχουν εξασφαλίσει εξαίρεση από το σύστημα εμπορίας ρύπων μέχρι το 2029. Ωστόσο την ημερομηνία εκείνη το σύνολο των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων θα πρέπει είτε να έχει αλλάξει συστήματα πρόωσης και καύσιμα, είτε να μειώσει ταχύτητες για να εκπέμπει λιγότερους ρύπους, είτε να πληρώνει για να αγοράζει δικαιώματα εκπομπής ρύπων είτε συνδυασμό των παραπάνω.

Ο ιταλικός όμιλος Grimaldi Lines είναι ο πρώτος που ανακοίνωσε αυξήσεις μέσω επιστολής του προς μεταφορικές εταιρείες, εταιρείες logistics και πράκτορες έκδοσης εισιτηρίων ορίζοντας την επιβάρυνση σε ευρώ ανά μέτρο μήκους φορτηγών. Για παράδειγμα, ο σχετικός επίναυλος των ρύπων θα ανέρχεται στα 8,5 ευρώ για τα δρομολόγια Ανκόνα – Ηγουμενίτσα και 4,5 ευρώ για τα δρομολόγια Μπάρι – Ηγουμενίτσα ανά μέτρο μήκους. Πηγές από τις Μινωικές Γραμμές, που λειτουργούν ως πράκτορας για τα δρομολόγια της μητρικής τους στην Αδριατική, εξηγούν πως κατά προσέγγιση αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 75 ευρώ περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα των 600 ευρώ περίπου για τα δρομολόγια προς τον ιταλικό Νότο και σε αύξηση της τάξης των 150 ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα των 1.000 ευρώ περίπου για τα δρομολόγια προς την Ανκόνα.

Μεγάλοι διεθνείς συμβουλευτικοί οίκοι που ειδικεύονται στη ναυτιλία, ακτοπλοΐα και ποντοπόρο, επισημαίνουν πως οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για να μπορέσει ο παγκόσμιος στόλος να περάσει σε μια νέα εποχή μηδενικών εκπομπών άνθρακα είναι μεγάλης εντάσεως κεφαλαίου. Το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανεβάζει το σχετικό ποσό για τις ελληνικές ακτοπλοϊκές έως και 10 δισ. ευρώ, ενώ οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις μιλούν για επενδύσεις 3 δισ.

Η Grimaldi Lines στην επιστολή που προαναγγέλλει αυξήσεις, υπογραμμίζει ότι «δεσμεύεται πάντα να υποστηρίζει εθνικές και διεθνείς περιβαλλοντικές πολιτικές με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της συνεχούς ανανέωσης του στόλου και θα συνεχίσει να επιδεικνύει την ισχυρή του δέσμευση μέσω επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες με στόχο τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή