Στην τελική ευθεία η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica

Στην τελική ευθεία η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica

Υπενθυμίζεται ότι το 33% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ κατέχουν σήμερα οι πιστώτριες τράπεζες

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισήλθε η διάσωση της ΑΝΕΚ από την Attica Group, η οποία θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους ακτοπλοϊκούς ομίλους διεθνώς σύμφωνα με την αξιολόγηση του οίκου Shippax. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο ελληνικών επιχειρήσεων, μετά και την οριστική έγκριση της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποφάσισαν χθες να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των μετοχών τους την έγκριση της συμφωνίας. Οι εν λόγω γενικές συνελεύσεις αναμένεται να συγκληθούν το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και εφόσον αποφανθούν θετικά η ενοποίηση θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του χρόνου και στο χρηματιστήριο. 

Η συγχώνευση διά απορροφήσεως της ΑΝΕΚ από την Attica έρχεται ένα χρόνο μετά τη συμφωνία των διοικητικών συμβουλίων των δύο εταιρειών με τους πιστωτές για απομείωση των υποχρεώσεων της ΑΝΕΚ, εξαγορά του χρέους της ΑΝΕΚ έναντι 80 εκατομμυρίων από την Attica Group, αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεων προς τους υπόλοιπους πιστωτές και προμηθευτές και ανταλλαγή των μετοχών της ΑΝΕΚ με νέες μετοχές της Attica Group. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής των μετοχών είναι 0,1217 μετοχές της Attica για καθεμία μετοχή της ΑΝΕΚ ή 8,2 μετοχές της ΑΝΕΚ για καθεμία της Attica. Με βάση αυτή τη σχέση ανταλλαγής που βρίσκεται στο μέσο όρο του εύρους της αποτίμησης που έκανε η PwC, οι σημερινοί μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα ελέγξουν το 11,3% του μετοχικού κεφαλαίου του νέου ενοποιημένου σχήματος. Επιπλέον η σχέση ανταλλαγής αυτή αντιστοιχεί σε υπερ-τίμημα της τάξης του 25% σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή της ΑΝΕΚ τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι το 33% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ κατέχουν σήμερα οι πιστώτριες τράπεζες, άλλο 23% η Varmin ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια της ελεύθερης διασποράς, δηλαδή κυρίως ιδιωτών μικροεπενδυτών από την Κρήτη.  

Με βάση την αποτίμηση της PWC η καθαρή αξία της Attica μετά  υποχρεώσεις ανέρχεται μεταξύ 559,2 εκατ. και 634,5 εκατ. ή 2,59 έως 2,94 ευρώ ανά μετοχή. Να σημειωθεί πως η εν λόγω αποτίμηση βασίζεται σε στοιχεία του πρώτου εννιαμήνου του 2023 και έτσι εάν συνυπολογισθούν οι υποχρεώσεις της, η αξία της επιχείρησης (enterprise value) διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. 

Αντίστοιχα η αποτίμηση της ΑΝΕΚ, μετά και την απομείωση των υποχρεώσεών της που θα γίνει στα πλαίσια της συμφωνίας με τους πιστωτές, προσδιορίζεται μεταξύ 71,4 εκατομμυρίων και 82,1 εκατομμυρίων ευρώ ήτοι 0,32 έως 0,37 ανά μετοχή. Οσον αφορά την αξία της επιχείρησης (enterprisevalue) της ΑΝΕΚ με τον αναλογούντα εναπομείναντα δανεισμό προσδιορίζεται στα 175 εκατ. περίπου, εξηγούν πηγές της αγοράς βασιζόμενες στα κείμενα για τη συμφωνία που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά η σχέση ανταλλαγής μετοχών διαμορφώνεται σε ένα εύρος τιμών 0,108 μετοχές της Attica για καθεμία της ΑΝΕΚ έως και 0,1409 μετοχές της Attica για καθεμία της ΑΝΕΚ. Και έτσι η προτεινόμενη προς τις γενικές συνελεύσεις των δύο ομίλων σχέση ανταλλαγής προσδιορίστηκε στο 0,1217.

Πέραν του υπερτιμήματος που προβλέπεται, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του ράλι των τιμών των μετοχών της ΑΝΕΚ που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο έτος υπό την προσδοκία της διάσωσής της, οι αναμενόμενες συνέργειες που θα έχει η λειτουργία των δύο ομίλων σε ενοποιημένο σχήμα αναμένεται να παράγουν επιπλέον υπεραξίες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των δυο ακτοπλοϊκών, η ενοποίηση των ομίλων, μετά και την επένδυση 20 περίπου εκατομμυρίων για την τοποθέτηση πλυντηρίδων θείου στα πλοία της ΑΝΕΚ δύναται να προσδώσει στο ενοποιημένο σχήμα συνέργειες της τάξης των 9,5 εκατομμυρίων ετησίως από την εξοικονόμηση καυσίμων.

Πάνω απ’ όλα όμως η συμφωνία, σχολιάζουν πηγές της αγοράς, δεν ωφελεί μόνον την πλευρά των πιστωτών και των μετόχων των δυο ομίλων, αλλά και την ελληνική ακτοπλοΐα εν γένει, αποτρέποντας παράλληλα την κατάρρευση μίας ιστορικής κρητικής εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση η διατήρηση του εμπορικού σήματος της ΑΝΕΚ και η ανάρτησή του σε επιπλέον πλοία του ενοποιημένου ομίλου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή