ΟΤΕ: Κοντά στην πώληση της θυγατρικής του στη Ρουμανία

ΟΤΕ: Κοντά στην πώληση της θυγατρικής του στη Ρουμανία

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Telekom Romania Mobile φέρεται να καταλήγει στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Clever Media

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ρουμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Clever Media Network φέρεται, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, να καταλήγει η Telekom Romania Mobile, θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ. Την εν λόγω εξέλιξη δεν σχολιάζει ο όμιλος ΟΤΕ, ενώ η επικοινωνία της «Κ» με τη φερόμενη ως αγοράστρια εταιρεία, που ελέγχει το ρουμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Prima TV και κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το ρουμανικό εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, υπήρξε αδύνατη. Σε κάθε περίπτωση, η συναλλαγή θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών της Ρουμανίας, οι οποίες είχαν μπλοκάρει δύο φορές στο παρελθόν την πραγματοποίηση αντίστοιχου deal.

Η Telekom Romania Mobile, βάσει των στοιχείων γ΄ τριμήνου, διαθέτει περίπου 3,9 εκατ. συνδρομητές, αριθμός που μειώθηκε κατά 4,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 τα συνολικά έσοδα της Telekom Romania Mobile υποχώρησαν, ετησίως, κατά 7,4%, σε 71,1 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω χαμηλότερων εσόδων από υπηρεσίες διασύνδεσης και πωλήσεις συσκευών. Επίσης, τα λειτουργικά κέρδη της ρουμανικής θυγατρικής έπειτα από μισθώσεις (EBITDAAL) μειώθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ, σε 4,6 εκατ. ευρώ. Κι αυτό εξαιτίας της υψηλής βάσης σύγκρισης, επειδή το τρίτο τρίμηνο του 2022 είχε επηρεαστεί θετικά από αντιστροφή συγκεκριμένων προβλέψεων, αλλά και λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

Τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ είχε αναφέρει σε τηλεδιάσκεψη αναλυτών ότι στοίχημα είναι ο εξορθολογισμός της Telekom Romania Mobile και για τον σκοπό αυτό ο Μπάμπης Μαζαράκης ανέλαβε, πριν από έξι μήνες, τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην εταιρεία. «Αν και όταν βρεθεί το κατάλληλο τίμημα, θα την πουλήσουμε», είχε σημειώσει ο κ. Τσαμάζ, εκτιμώντας τότε ότι αυτή η κίνηση αυτή θα απαιτήσει ακόμη πολύ δρόμο.

Ενδεχόμενη ολοκλήρωση της πώλησης της Telekom Romania Mobile θα σημάνει την επικέντρωση του ΟΤΕ στις ελληνικές δραστηριότητες, με τη διεθνή δραστηριότητα του ομίλου να ξεκινάει τέλη του 1990 και να κορυφώνεται στα μέσα του 2000.

Το 2020 ο ΟΤΕ είχε προχωρήσει, έναντι τιμήματος 295,6 εκατ. ευρώ, στην πώληση στον γαλλικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο Orange του 54% που κατείχε στην Telekom Romania Fixed, δηλαδή του κλάδου σταθερής τηλεφωνίας. Το 2019 ο όμιλος είχε προβεί στην πώληση της Telekom Albania. Το 1997 ο ΟΤΕ είχε αποκτήσει το 97% του σερβικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών και ένα χρόνο μετά προχώρησε στην αγορά, έναντι 675 εκατ. ευρώ, του 35% του ρουμανικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού Romtelecom (νυν Telekom Romania). Το 1998 ο ΟΤΕ είχε εξαγοράσει το 90% της εθνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας της Αρμενίας, Armentel, αντί 146 εκατ. δολαρίων. Το 2000 ο ΟΤΕ είχε αποκτήσει άδεια κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία έναντι τιμήματος 135 εκατ. δολαρίων και την ίδια χρονιά απέκτησε το 85% της αλβανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Albanian Mobile Communications (Telekom Albania). To 2001 o OTE είχε συστήσει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Cosmofon, με έδρα τα Σκόπια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή