Η Eurobank άντλησε 500 εκατ. ευρώ από έκδοση ομολόγου

Η Eurobank άντλησε 500 εκατ. ευρώ από έκδοση ομολόγου

Στο 5,87% το επιτόκιο, σε 1,6 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτόκιο 5,87% έκλεισε η έκδοση του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) που υλοποίησε χθες η Eurobank, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων του Ομίλου, γνωστών ως MREL.

Το επιτόκιο είναι βελτιωμένο σε σχέση με αυτό της αντίστοιχης έκδοσης που είχε πραγματοποιήσει η τράπεζα στις αρχές του χρόνου, που τιμολογήθηκε στο 7%, ενώ στο 6,88% είχε τιμολογηθεί το senior ομόλογο το οποίο είχε εκδώσει στα μέσα του χρόνου η Alpha και στο 7,25% η Τράπεζα Πειραιώς. Η βελτίωση είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα της αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών, που κατατάσσονται πλέον σε επενδυτική βαθμίδα (Εθνική και Eurobank) από τη Moody’s σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τους, με θετική προοπτική για Alpha και Πειραιώς, που απέχουν μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. Με βάση τη μεθοδολογία της S&P, οι ελληνικές τράπεζες απέχουν ακόμη από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ πιο κοντά είναι με βάση τη μεθοδολογία της Fitch. Το θετικό κλίμα αναμένεται να αξιοποιήσουν πριν από τα τέλη του χρόνου και άλλες τράπεζες.

Οι προσφορές για το senior ομόλογο της Eurobank ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ και μετά και τη χθεσινή έκδοση ο δείκτης κάλυψης των MREL κεφαλαίων διαμορφώνεται κοντά στο 25%, έναντι 23,7% που ήταν ο αντίστοιχος δείκτης με βάση τα στοιχεία του 9μήνου, φέροντας την τράπεζα ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο που έχει τεθεί για τις αρχές του 2026 και την επίτευξη δείκτη 27,77%. Ο στόχος ενδέχεται να αναθεωρηθεί ενόψει της ενσωμάτωσης της Ελληνικής Τράπεζας στην οποία η Eurobank ελέγχει ήδη το 55,3% και ο σχεδιασμός προβλέπει την πραγματοποίηση δημόσιας πρότασης για την πλήρη εξαγορά της.

Να σημειωθεί ότι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς έχουν προχωρήσει εντός του 2023 σε εκδόσεις senior preferred ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ (μαζί με τη χθεσινή έκδοση της Eurobank), ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ της κατηγορίας Tier 2 άντλησε στις αρχές του χρόνου η Alpha Bank. Οπως παρατηρεί στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΤτΕ, η έκδοση μη καλυμμένου χρέους αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω των απαιτήσεων του MREL, αλλά και ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από το ευρωσύστημα με την αποπληρωμή του δανεισμού μέσω των πράξεων TLTRO III.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή