Στα 70 εκατ. ευρώ φθάνει η επένδυση στον λιμένα Καβάλας

Στα 70 εκατ. ευρώ φθάνει η επένδυση στον λιμένα Καβάλας

Αύριο οι υπογραφές με Black Summit Financial Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, EFA Group

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπογράφεται αύριο η συμφωνία παραχώρησης του προβλήτα Φίλιππος Β΄ του λιμανιού της Καβάλας μεταξύ της κοινοπραξίας International Port Investments Kavala και του ΤΑΙΠΕΔ. Αν και η συγκεκριμένη λιμενική υποδομή θεωρείται υποτυπώδης σε σχέση με τα άλλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, το επενδυτικό σχέδιο της κοινοπραξίας, η οποία επί του παρόντος απαρτίζεται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (35%), Black Summit Financial Group (55%) και EFA Group (10%), αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία ενός ακόμα διαδρόμου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία σημαντικής γεωπολιτικής αλλά και εμπορικής αξίας.

Διάδρομο για τον οποίο έχουν διατυπώσει ζωηρό ενδιαφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για λιμάνι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει τόσο συμπληρωματικά όσο και ανταγωνιστικά προς τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες μιλούν επίσης για λίαν αυξημένο ενδιαφέρον από τη βουλγαρική πλευρά, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη λιμενική υποδομή. Ορισμένοι κύκλοι μιλούν ήδη για νέο, μετά την Αλεξανδρούπολη, νατοϊκό προγεφύρωμα στα Βαλκάνια. Παράλληλα, εξαιτίας αυτού του ενδιαφέροντος αλλά και άλλων παραμέτρων, δεν μπορεί να αποκλειστεί μεσοπρόθεσμα και η μεταβολή στη σύνθεση της κοινοπραξίας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Δημιουργείται ένας ακόμα εμπορικός διάδρομος προς τη Βουλγαρία, ενώ έντονο είναι και το αμερικανικό ενδιαφέρον.

Το οικονομικό αντάλλαγμα για την υποπαραχώρηση (δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης λιμενικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων) ανέρχεται περίπου σε 33,9 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάδοχος κοινοπραξία έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει επιπλέον επενδύσεις της τάξης των 36 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και τη μεγέθυνση της συγκεκριμένης υποδομής. Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν προμήθεια νέου εξοπλισμού, αντικατάσταση εξοπλισμού, υποδομές, ανωδομές, λογισμικό, hardware αλλά και την υποχρέωση της κοινοπραξίας να κατασκευάσει κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό. Επιπροσθέτως, αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης της περιοχής των Ασπρων Χωμάτων, της υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης και τα έργα συντήρησης, καθαρισμού, προστασίας και φύλαξης της ανωτέρω περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της υποπαραχώρησης.

Στα 70 εκατ. ευρώ φθάνει η επένδυση στον λιμένα Καβάλας-1
Η επένδυση για την αναβάθμιση του λιμανιού φθάνει τα 70 εκατ. ευρώ και θα συμβάλει στη δημιουργία ακόμη ενός διαδρόμου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία σημαντικής γεωπολιτικής αλλά και εμπορικής αξίας. [SHUTTERSTOCK]

Η σύμβαση περιλαμβάνει τον υφιστάμενο προβλήτα εμβαδού περίπου 117 στρεμμάτων, πρόσθετη έκταση 165 στρεμμάτων, τον αποσπασμένο μώλο και κυματοθραύστη, την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και υφιστάμενου εξοπλισμού του λιμανιού. Ο προβλήτας Φίλιππος Β΄ είναι ένας από τους 4 που ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.) στην Ανατολική Μακεδονία. Ο ΟΛΚ Α.Ε. μετά την υποπαραχώρηση του προβλήτα Φιλιππος Β΄ θα συνεχίσει να είναι αρμόδιος για τους υπόλοιπους τρεις λιμένες, του επιβατικού, κεντρικού λιμανιού της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», του λιμένα της Κεραμωτής και του λιμένα και καταφυγίου των Ελευθερών.

Η σύμβαση μετά την υπογραφή της θα πρέπει να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και κατόπιν θα ακολουθήσει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. Η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή έγινε 6 Μαΐου του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή