Στάσιμος ο κλάδος υδατοκαλλιέργειας στην Ευρώπη

Στάσιμος ο κλάδος υδατοκαλλιέργειας στην Ευρώπη

Χωρίς σημαντικά αποτελέσματα η θεαματική αύξηση των πόρων την περίοδο 2014-2020 — Στο επίπεδο των 120.000 τόνων παρέμεινε η ελληνική παραγωγή

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κοινοτικοί πόροι για την υδατοκαλλιέργεια μπορεί να τριπλασιάστηκαν κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, όμως η παραγωγή παρέμεινε περιορισμένη και ο κλάδος στάσιμος. Στο δυσάρεστο αυτό συμπέρασμα καταλήγει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεσή του για την ευρωπαϊκή υδατοκαλλιέργεια, η οποία βασίστηκε σε ελέγχους σε έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αν και ο στόχος που είχε τεθεί στο πλαίσιο της κοινοτικής χρηματοδότησης του κλάδου ήταν η παραγωγή το 2020 να έχει ξεπεράσει τους 150.000 τόνους και να κυμαίνεται στο επίπεδο των 170.000-180.000 τόνων, αυτή παρέμεινε στο επίπεδο των 120.000 τόνων. Συνολικά ο όγκος παραγωγής στην Ε.Ε. αυξήθηκε μόλις κατά 3% το 2020 σε σύγκριση με το 2014, ενώ η αξία παραγωγής κατά 25%.

«Το ποσό της χρηματοδότησης που διατέθηκε αποκλειστικά για την υδατοκαλλιέργεια την περίοδο 2014-2020 (1,2 δισ. ευρώ) ήταν υπερτριπλάσιο του συνολικού ποσού που δαπανήθηκε κατά την περίοδο 2007-2013. Η ανάγκη για μια τόσο θεαματική αύξηση δεν καταδείχθηκε επαρκώς και τα κονδύλια που διατέθηκαν ενδεχομένως υπερέβαιναν τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου, δεδομένου ότι τα ποσοστά απορρόφησης της χρηματοδότησης για την υδατοκαλλιέργεια από τα κράτη-μέλη ήταν χαμηλά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα για άλλες προτεραιότητες· κι αυτό, παρά την αύξηση της απορρόφησης που σημειώθηκε ως αποτέλεσμα των μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων της COVID-19» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε προβλήματα και στο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος από τη δραστηριότητα των υδατοκαλλιεργειών. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα κατά τον χρόνο του ελέγχου δεν είχε ακόμη εγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τις διαδρομές των χωροκατακτητικών ξένων ειδών (σ.σ. πρόκειται για τα μη ιθαγενή είδη, είδη ψαριών εν προκειμένω, που μπορεί να υπερισχύσουν έναντι των αυτόχθονων ειδών. Επίσης, η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει δείκτες για την παρακολούθηση των διαρροών από εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα (όπως επίσης και η Ιταλία και η Ρουμανία) δεν έχει εγκρίνει ακόμη θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή