Συνεχίστηκε το τρίτο τρίμηνο η άνοδος των τιμών κατοικιών

Συνεχίστηκε το τρίτο τρίμηνο η άνοδος των τιμών κατοικιών

Οι αξίες των μεταχειρισμένων ακινήτων ενισχύονται με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με αυτές των νεόδμητων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς δεν συνεχίστηκε μόνο η άνοδος των τιμών κατοικιών, αλλά φαίνεται ότι παγιώθηκε το προβάδισμα των παλαιότερης κατασκευής ακινήτων έναντι των νεόδμητων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το γ΄ τρίμηνο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, οι ονομαστικές τιμές των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 11,9%, με τη Θεσσαλονίκη να κατέχει τα σκήπτρα της ανόδου (+15,4%).

Η Αθήνα εμφάνισε ρυθμό ανόδου 12%, ποσοστό που διαμορφώθηκε σε 12,8% και 9,5% σε άλλες μεγάλες πόλεις και στις λοιπές περιοχές της χώρας, αντιστοίχως. Με κριτήριο την παλαιότητα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νεόδμητων διαμορφώθηκε στο 11,6% και των παλαιών στο 12,2%. Η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές των παλαιότερων και των νεόδμητων σπιτιών άρχισε να ανοίγει από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οπότε η αύξηση (έναντι του πρώτου τριμήνου) των τιμών των μεταχειρισμένων ήταν της τάξεως του 2,9% (από 2,5%).

Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 η αύξηση των μεταχειρισμένων διαμορφώθηκε σε 2,9% από 2,6%, τάση που έγινε πιο ξεκάθαρη το 2022. Την εν λόγω χρονιά, εξαιρουμένου του τέταρτου τριμήνου, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυξάνονταν με ταχύτερο ρυθμό (από τρίμηνο σε τρίμηνο) έναντι των νεόδμητων. Αποκορύφωμα ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2022, που η τριμηνιαία αύξηση των μεταχειρισμένων κατοικιών άγγιξε το 4,7% έναντι αύξησης 3,9% των νεόδμητων. Βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων της ΤτΕ για το 2022, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 11,5% έναντι 7,2% το 2021. Στα νέα διαμερίσματα, η άνοδος των τιμών ήταν 12,4% το 2022 έναντι 8,2% το 2021.

Η υψηλή ζήτηση για κατοικία σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά νεόδμητων ακινήτων, των οποίων η τιμή εκκίνησης τοποθετείται σε 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αθήνα, έχει στρέψει το ενδιαφέρον σε ακίνητα παλαιότερης κατασκευής.

Σύμφωνα ακόμη με τα στοιχεία της ΤτΕ, για το σύνολο του 2022, η αύξηση των τιμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, άλλες μεγάλες πόλεις και λοιπές περιοχές της χώρας, σε σχέση με το 2021, ανήλθε σε 13,9%, 12,6%, 10,9% και 8,2%, αντιστοίχως (αναθεωρημένα στοιχεία). Στο σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, δηλαδή των πόλεων, το γ΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσον όρο αυξημένες κατά 12,1% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2022, ενώ για το 2022 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 12,3%.

Διαφορετικές είναι οι επιδόσεις της αγοράς κατοικίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το β΄ τρίμηνο, ετησίως, οι τιμές υποχώρησαν για πρώτη φορά ύστερα από μία δεκαετία, κατά 1,7% στην Ευρωζώνη και κατά 1,1% στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή