Ακίνητα: Νέες αντικειμενικές από το 2025

Ακίνητα: Νέες αντικειμενικές από το 2025

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα μαζικής εκτίμησης ακινήτων θα περιμένει το οικονομικό επιτελείο για να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες. Αυτό σημαίνει πως οι νέες αντικειμενικές τιμές θα εφαρμοστούν το 2025

ακίνητα-νέες-αντικειμενικές-από-το-2025-562731772

Με νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα μαζικής εκτίμησης ακινήτων θα γίνει η επόμενη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών το 2025. Αν και οι υφιστάμενες τιμές θεωρούνται ήδη ξεπερασμένες, θα διατηρηθούν για τουλάχιστον ακόμη ένα έτος και το 2025 θα ενεργοποιηθεί το σύστημα μαζικής εκτίμησης αξίας ακινήτων. Με την αξιοποίηση κατάλληλων αλγορίθμων οι τιμές ζώνης θα «ευθυγραμμίζονται» με την τρέχουσα εικόνα της αγοράς. Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπουν τη δημιουργία βάσης δεδομένων με στοιχεία από την κτηματαγορά που θα επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο και νέο πληροφοριακό σύστημα που θα αξιοποιεί τα παραπάνω στοιχεία και θα υπολογίζει τις αξίες των ακινήτων.

Πάντως, οι τιμές που ισχύουν σήμερα έχουν ήδη ξεπεραστεί. Σημειώνεται ότι οι τιμές ζώνης καθορίστηκαν τον Ιούνιο του 2021 και εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο του 2022. Σήμερα, σε ορισμένες περιοχές κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και στην περιφέρεια, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Για παράδειγμα (στοιχεία μητρώου μεταβίβασης ακινήτων), στον Χολαργό, διαμέρισμα 111,55 τ.μ. τετάρτου ορόφου, κατασκευής 2022, πωλήθηκε (τον περασμένο Ιούλιο) 410.045 ευρώ ή 3.675 το τετραγωνικό μέτρο, όταν η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.900 ευρώ το τ.μ.

Επίσης, διαμέρισμα 78,34 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή πωλήθηκε έναντι 230.000 ευρώ, δηλαδή 2.935 ευρώ το τ.μ., με την τιμή ζώνης να ανέρχεται στα 1.850 ευρώ το τ.μ.

Στο Παλαιό Φάληρο, διαμέρισμα 68 τ.μ., κατασκευής 1984, πωλήθηκε έναντι 250.000 ευρώ ή 3.676 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.150 ευρώ. Ουσιαστικά η τιμή έχει αυξηθεί κατά 70,9%.

Εως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), από τις αρχές του 2021 και μέχρι το τέλος του φετινού δεύτερου τριμήνου, οι τιμές στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά 32,5%, με τις αυξήσεις σε βόρεια και νότια προάστια να εκτιμάται ότι είναι ακόμη υψηλότερες. Σε πανελλαδικό επίπεδο, δε, η αύξηση των τιμών κατά την ίδια περίοδο διαμορφώνεται σε 30% κατά μέσον όρο, χωρίς ιδιαίτερη διαφορά είτε πρόκειται για νεόδμητο ακίνητο είτε για μεγαλύτερης ηλικίας.

Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα μαζικών εκτιμήσεων:

• Συστήνεται και τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή βάση δεδομένων στοιχείων ακινήτων και αξιών (μητρώο ακινήτων), το οποίο σχεδιάζεται, υλοποιείται και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πληροφοριακό σύστημα συγκεντρώνει και επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την αξία των ακινήτων. Στο μητρώο ακινήτων συμπεριλαμβάνονται και τηρούνται στοιχεία του μητρώου αξιών μεταβιβάσεων ακινήτων, καθώς και όλων των πηγών δεδομένων ακινήτων από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

• Συστήνεται και τηρείται ολοκληρωμένο γεωπληροφοριακό σύστημα μαζικής εκτίμησης αξίας ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή