Με υψηλά μεγέθη και ισχυρό ανεκτέλεστο έργων ολοκληρώθηκε το εννεάμηνο της φετινής χρήσης για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα συνολικά έσοδα του ομίλου για το εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε 2,5 δισ. ευρώ έναντι 2,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και ευθυγραμμίζονται με την εξομάλυνση των συνθηκών στην αγορά ενέργειας, όπου το προηγούμενο έτος υπήρξε σημαντική μεταβλητότητα.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) ήταν 396,3 εκατ. ευρώ έναντι 405 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε 88,8 εκατ. ευρώ, έναντι 93,2 εκατ. ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Εξαιρουμένης της συνεισφοράς του τομέα παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας συμβατικής ενέργειας (η κερδοφορία του οποίου είχε επηρεαστεί από την υψηλή μεταβλητότητα των αγορών ενέργειας το 2022), το προσαρμοσμένο EBITDA στο εννεάμηνο ενισχύθηκε κατά 26,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 925 εκατ. ευρώ (από 1,3 δισ. ευρώ) και το προσαρμοσμένο Ebitda ήταν 146,1 εκατ. ευρώ (από 187 εκατ.) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία αυξάνεται κατά 62%, εάν εξαιρεθεί η συνεισφορά του τομέα παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας συμβατικής ενέργειας.
Οπως αναφέρει ο όμιλος, ο ισολογισμός παραμένει ισχυρός, με το καθαρό χρέος μετά των δεσμευμένων καταθέσεων και επιχορηγήσεων προς επιστροφή να διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. (εκ των οποίων 352,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής εταιρείας). Ο συντελεστής καθαρού χρέους μετά δεσμευμένων καταθέσεων και επιστρεπτέων επιχορηγήσεων προς προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώνεται στο 2.5x.
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνει έμφαση στην υλοποίηση του στρατηγικού του πλάνου, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την οργανική κερδοφορία λόγω της συνεχιζόμενης μεγέθυνσης της συνεισφοράς του τομέα παραχωρήσεων – κατασκευών, όπου το ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ. Επί του συγκεκριμένου ποσού το 60% αφορά ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 50% αφορά έργα ιδίων επενδύσεων.
Η υψηλή οργανική κερδοφορία αποδίδεται και στην αναμενόμενη αύξηση των ΑΠΕ από το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Τέλη Σεπτεμβρίου η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε σε 1.225 MW (από 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα, κατά το τέλος του τρίτου τριμήνου. Επίσης, από τα τέλη του 2022 βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του έργου αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης διάρκειας με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Ορόσημο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί και η απόκτηση της πρώτης άδειας έρευνας για υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα, συνολικής ισχύος 400 MW.
Στις παραχωρήσεις, όπου ο όμιλος διατηρεί ηγετική θέση, σύντομα αναμένεται η έναρξη εργασιών για το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα στο Ελληνικό, ενώ για την Εγνατία Οδό αναμένεται η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών από την πλευρά της πολιτείας. Για την παραχώρηση της Αττικής Οδού προχωράει η προετοιμασία της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης εντός του 2024.
Στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), παρά τη μειωμένη ζήτηση της αγοράς, η ΗΡΩΝ Ενεργειακή κατέγραψε υψηλότερους όγκους πώλησης κατά 27% έναντι του εννεαμήνου του 2022, σε συνέχεια της αύξησης του μεριδίου αγοράς της σε 11,6% κατά το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023 (έναντι 6,7% τον Δεκέμβριο του 2022).