Ο κολοσσός Novo Nordisk επενδύει 2,1 δισ. στη Γαλλία

Ο κολοσσός Novo Nordisk επενδύει 2,1 δισ. στη Γαλλία

Στόχος να αυξήσει την παραγωγή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν ποτέ στον κλάδο υγείας της Γαλλίας, η δανική φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk σχεδιάζει να επενδύσει στη χώρα 2,1 δισ. ευρώ για να επεκτείνει την παραγωγή της ικανότητα, καθώς προσπαθεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για τα περιζήτητα φάρμακα απώλειας βάρους.

Η εταιρεία θα διπλασιάσει το μέγεθος των εγκαταστάσεών της στο Σαρτρ της Γαλλίας, προσθέτοντας 500 θέσεις εργασίας στις 1.600 που ήδη υπάρχουν, με τα διάφορα κατασκευαστικά έργα δυτικά του Παρισιού να προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2028.

Η επένδυση της Novo στη Γαλλία αντικατοπτρίζει μια παρόμοια κίνηση από την αμερικανική ανταγωνίστρια Eli Lilly, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου της στη Γερμανία έναντι 2,3 δισ. ευρώ, καθώς ο κλάδος προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για νέες θεραπείες διαβήτη και παχυσαρκίας.

Ο κολοσσός Νοvo Nordisk –που τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση με χρηματιστηριακή αξία περίπου 460 δισ. δολαρίων, εκθρονίζοντας τον κολοσσό πολυτελείας LVMH– παραμένει πρωτοπόρος, χάρη στην επιχειρηματική δραστηριότητα με το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic, το οποίο, όπως και το Wegovy, περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη που καταστέλλει την όρεξη. Ο κολοσσός, που απασχολεί περισσότερους από 48.000 ανθρώπους παγκοσμίως και εμπορεύεται τα προϊόντα του σε 168 χώρες, αναμένει αύξηση των πωλήσεων για τα δύο κορυφαία φάρμακά της, οι ελλείψεις ωστόσο θα συνεχιστούν.

Η δανική φαρμακοβιομηχανία τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 460 δισ. δολ.

«Με τη νέα επένδυση θα αυξήσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια την παραγωγική μας ικανότητα για να είμαστε προετοιμασμένοι για την αυξημένη ζήτηση για τα φάρμακά μας και τις μελλοντικές καινοτομίες μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Novo Nordisk. Η επένδυση, τόνισε, προσθέτει χωρητικότητα για προϊόντα GLP-1, αναφερόμενη στο δραστικό συστατικό του πρωτοποριακού φαρμάκου αδυνατίσματος Wegovy και στην έκδοση χαμηλότερης δόσης Ozempic.

Ο γαλλικός Τύπος συνέδεσε την κολοσσιαία επένδυση στην προσπάθεια του προέδρου Μακρόν να προσελκύσει ξένες βιομηχανικές επενδύσεις στη Γαλλία. Ακολουθεί μια δέσμευση 6,7 δισ. ευρώ για την παραγωγή και την ανακύκλωση ηλεκτρικών μπαταριών από ασιατικές εταιρείες. Αλλά και μία επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer που ανακοινώθηκε τον Μάιο, κατά τη διάρκεια του επενδυτικού συνεδρίου υπό τον τίτλο «Επιλέξτε τη Γαλλία» που διοργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Με φόντο τις πρόσφατες ελλείψεις φαρμάκων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των βασικών αντιβιοτικών και της ευρείας χρήσης παρακεταμόλης, η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει τη φαρμακευτική παραγωγή στη χώρα.

Η Novo Nordisk από την πλευρά της ελπίζει να κερδίσει την πλήρη ρυθμιστική έγκριση για να πουλήσει το Wegovy ως φάρμακο κατά της παχυσαρκίας στη Γαλλία το επόμενο έτος. Η παχυσαρκία, η οποία αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύει ένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά και μια αγορά με εκθετική ανάπτυξη για τους πιο προηγμένους φαρμακευτικούς κολοσσούς. Η Goldman Sachs προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια αγορά για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας θα μπορούσε να αυξηθεί στα 100 δισ. δολάρια έως το 2030, από 6 δισ. που είναι τώρα. Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε όλο τον κόσμο από το 1975 και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, ανέφερε. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 15 εκατ. ενήλικοι είναι πιθανό να λάβουν θεραπεία κατά της παχυσαρκίας έως το 2030, εκτιμά η Goldman, αναγνωρίζοντας τη Novo Nordisk και την Eli Lilly ως τους δύο κυρίαρχους κατασκευαστές φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στον κόσμο μέχρι τότε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή