Υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου στην Αττική Ριβιέρα

Υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου στην Αττική Ριβιέρα

Αλλο ένα σήμαντικο βήμα για την κατασκευή του ενιαίου ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου από την Καλλιθέα έως τη Βούλα σημειώθηκε με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της σχετικής έκτασης από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον εντεταλμένο σύμβουλο, εκτελώντα χρέη διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΑΔ Α.Ε., Π. Μπαλωμένο. 

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Αλλο ένα σήμαντικο βήμα για την κατασκευή του ενιαίου ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου από την Καλλιθέα έως τη Βούλα σημειώθηκε με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της σχετικής έκτασης από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον εντεταλμένο σύμβουλο, εκτελώντα χρέη διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΑΔ Α.Ε., Π. Μπαλωμένο. 

Με τη σύμβαση, η «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» ΕΤΑΔ Α.Ε. παραχωρεί «ελεύθερα εδαφικά τμήματα ακινήτων αρμοδιότητάς της συνολικής επιφάνειας 46.891 τ.μ., με στόχο την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου μήκους 13,5 χιλιομέτρων. Το έργο είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό 19,13 εκατ. ευρώ, με αναθέτουσα αρχή του έργου την Περιφέρεια Αττικής.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη σύμβαση, με παραχώρηση των 70 στρεμμάτων από τη ΕΤΑΔ, ο περιφερειάρχης επισήμανε: «Το έργο θα συνδέσει με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο από το ΣΕΦ μέχρι τη Βούλα, τους 7 όμορους δήμους της περιοχής. Η ολοκλήρωσή του θα έχει τεράστια σημασία για την Αττική και θα προσφέρει νέες προοπτικές, αφού θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αφετέρου θα αναδείξει την περιοχή σε έναν ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες». 

Από την πλευρά του, ο Π. Μπαλωμένος επισήμανε: «Η ΕΤΑΔ, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου να λειτουργεί προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, παραχωρεί σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής, τμήματα των ακινήτων της στο Παραλιακό Μέτωπο Αττικής για τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου, που έχει επισήμως ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Το εκτιμώμενο συνολικό μήκος του ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου είναι 13,5 χιλιόμετρα και έχει στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ενιαίας και προσβάσιμης ακτογραμμής στην Ευρώπη. Η συνολική επιφάνεια της ζώνης που διατρέχει τα ακίνητα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, υπολογίζεται σε 70 στρέμματα περίπου. 

Το έργο 

Το αντικείμενο του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος» αφορά το πρώτο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας και ειδικότερα την ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του νομού Αττικής, μέσω ενός ενιαίου δικτύου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, που εκτείνεται από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης). Στόχος του έργου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025, είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής. 

Η παραχώρηση από την ΕΤΑΔ Α.Ε. συμφωνείται για χρονικό διάστημα είκοσι πέντε ετών και θα ισχύει με την προϋπόθεση της υλοποίησης του έργου του ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου εντός πενταετίας από την υπογραφή της σύμβασης. Στόχος του έργου, σύμφωνα με την απόφαση, είναι να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ενιαία και προσβάσιμη ακτογραμμή στην Ευρώπη, παρόμοια με τη γαλλική Ριβιέρα, την ιταλική Ριβιέρα, τη Βαρκελώνη, το Τελ Αβίβ, την Κωνσταντινούπολη κ.λπ. και να προσφέρει επιπλέον ανοιχτό χώρο στους πολίτες, ενθαρρύνοντας την πρόσβαση του κοινού στο παραλιακό μέτωπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT