Σχέδιο επέκτασης για τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου

Σχέδιο επέκτασης για τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. φιλοδοξεί να προσθέσει 2.700 στρέμματα μέσα στα επόμενα χρόνια, λόγω αυξημένης ζήτησης από επενδυτές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 2.700 στρέμματα φιλοδοξεί να προσθέσει τα επόμενα χρόνια στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, και από πλευράς ξένων επενδυτών, για βιομηχανικά οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη. H ζήτηση αυτή δεν μπορεί σήμερα να καλυφθεί, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα στρέμμα διαθέσιμο από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία «κοιτάζει» τα τελευταία χρόνια τρεις διαφορετικές εκτάσεις, εμβαδού 400, 2.000 και 300 στρεμμάτων αντίστοιχα, προκειμένου να τις ενσωματώσει στη ΒΙΠΕ, για την πρώτη εκ των οποίων αναμένονται θετικές εξελίξεις, ίσως και έως το τέλος του 2023.

Εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος, μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νεότερα και ως προς το αν θα εγκριθούν τελικά οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τη χρηματοδότηση κατά 50% της αναβάθμισης 14 βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ) σε όλη την Ελλάδα.

Στις ΒΙΠΕ αυτές προγραμματίζονται έργα ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2025, εκ των οποίων η «μερίδα του λέοντος» –34 εκατ. ευρώ– αφορά τη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως τη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζεται να κατευθυνθούν 15,5 εκατ. ευρώ. Τα έργα αναβάθμισης αφορούν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις σε οδοποιία, δίκτυα υδροδότησης και βιομηχανικών λυμάτων, αντικατάσταση σωλήνων ύδρευσης, ενεργειακή αναβάθμιση για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα, τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδρομέτρων και παροχομέτρων, αντιπλημμυρικά έργα κ.ά.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., Θάνος Ψαθάς, ο οποίος σημειώνει ακόμα ότι ο νέος νόμος 4982/2022 βάζει κάποια τάξη στις βιομηχανικές περιοχές.

Ωστόσο, λέει, αν και με τον νόμο μπαίνει κάποια τάξη, αυτή δεν είναι απόλυτη, καθώς κάποιες κρίσιμες παράμετροι –με σημαντικότερη αυτή των αδειοδοτήσεων– «μένουν απέξω». Σχετικά με τις αδειοδοτήσεις, επισημαίνει ότι η ταλαιπωρία για τις εγκατεστημένες σε βιομηχανικά πάρκα επιχειρήσεις είναι μεγάλη και η διαδικασία έκδοσης μιας άδειας μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Κι αυτό διότι οι επιχειρήσεις αυτές, παρότι εδρεύουν μέσα σε έναν οργανωμένο υποδοχέα βιομηχανίας, χρειάζεται να ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που βρίσκεται εκτός ΒΙΠΕ.

«Οι δήμοι, στους οποίους εξακολουθεί να ανήκει η αρμοδιότητα των οικοδομικών αδειοδοτήσεων, και οι Περιφέρειες που είναι αρμόδιες για τις άδειες λειτουργίας, δεν μπορούν να δώσουν γρήγορη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να δημιουργήσει ένα γραφείο αδειοδότησης επιχειρήσεων εντός πάρκων και από εκεί και πέρα οι δήμοι και οι δημόσιοι φορείς θα είναι ευπρόσδεκτοι για να κάνουν ελέγχους», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT