Η ενεργειακή ασφάλεια προϋποθέτει επέκταση διεθνών διασυνδέσεων

Η ενεργειακή ασφάλεια προϋποθέτει επέκταση διεθνών διασυνδέσεων

Ευ. Μυτιληναίος: Αν δεν επενδύσουμε στην κατασκευή δικτύων και στη χωρητικότητά τους, η κατάσταση θα εκτροχιαστεί

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ασφάλεια εφοδιασμού τέθηκε ως το μεγαλύτερο ζητούμενο της ενεργειακής μετάβασης για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη από κορυφαίους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο πάνελ «Energy Transition in Greece», που διοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο Λονδίνο.

Ο στόχος απανθρακοποίησης της χώρας δεν επιτυγχάνεται αποκλειστικά με την κατασκευή περισσότερων ΑΠΕ. Αυτός είναι ένας μύθος που έχει πια καταρριφθεί, καθώς συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά να έχουμε μηδενικές τιμές εξαιτίας των ΑΠΕ. Και αυτό καθίσταται πλέον μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν επενδύσουμε στην κατασκευή δικτύων και στη χωρητικότητά τους, η κατάσταση θα εκτροχιαστεί, είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοντέλο του μέλλοντος θα πρέπει να βασίζεται σε ένα μείγμα ΑΠΕ και φυσικού αερίου, που θα εμπλουτίζεται σταδιακά και από άλλα πράσινα προϊόντα, όπως το υδρογόνο και η βιομάζα. Το βασικό θα πρέπει να είναι η ασφάλεια τροφοδοσίας, ώστε ο πλανήτης να μην απειλείται από παράγοντες όπως ο πόλεμος π.χ. στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.

Στο πρόβλημα των δικτύων, ως εμπόδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ και επισήμανε πως εξαιτίας της υψηλής διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, ο ΑΔΜΗΕ τακτικά προχωρεί σε περικοπές της παραγωγής σε μέρες που δεν υπάρχει χωρητικότητα στο δίκτυο. Αρα, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει στόχος υψηλής προτεραιότητας η επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων ώστε να είναι εφικτή η εξαγωγή του ενεργειακού πλεονάσματος στο εξωτερικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εnergean Μαθιός Ρήγας υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να πετύχουμε στην Ελλάδα ασφάλεια εφοδιασμού και προσιτές τιμές για την οικονομία και τους καταναλωτές. Ο ένας είναι να προχωρήσουν οι έρευνες και να ανακαλύψουμε δικά μας κοιτάσματα και ο άλλος να συναγάγουμε μακροχρόνια συμβόλαια με χώρες της περιοχής που διαθέτουν σημαντικά αποθέματα, όπως είναι το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή