Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο που θα της επέτρεπε να σκέπτεται τη μείωση του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ.
«Θα ήταν πρόωρο να μειώσουμε τα επιτόκια σύντομα ή να κάνουμε εικασίες για τέτοια βήματα», δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης την Τρίτη στη Λευκωσία. «Δεν είναι μόνο το επίπεδο των επιτοκίων που έχει σημασία, αλλά και οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Η κύρια επίδραση της σύσφιγξης της πολιτικής στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ έχει πιθανότατα ολοκληρώσει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της και θα διακόψει για δεύτερη συνεχή φορά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, παρότι η αγορά στοιχηματίζει σε μειώσεις των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο, οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μια ακόμη αύξηση είναι πιθανή και ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν μειώσεις.
Αυτό το σενάριο υποστήριξε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Ερνάντες ντι Κόος, ο οποίος μίλησε την Τρίτη στο Χονγκ Κονγκ.
Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει δραστικά, από το υψηλό του 10,6% πέρυσι στο 2,9% τον Οκτώβριο, ωστόσο οι policymakers έχουν τονίσει ότι το τελευταίο χιλιόμετρο προς τον στόχο του 2% θα διαρκέσει περισσότερο και ότι το λεγόμενο base effect θα ωθήσει τις τιμές καταναλωτή σε αύξηση τους επόμενους μήνες.
«Ενώ ο γενικός πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η μείωση αυτή θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Νάγκελ. «Οι αποπληθωριστικές επιδράσεις της πτώσης των τιμών της ενέργειας έχουν ατονήσει και εξακολουθούμε να απέχουμε σημαντικά από το επίπεδο – στόχο μας. Και αναμένουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας, με σκαμπανεβάσματα στον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον».
Εν τω μεταξύ, η ήδη ασθμαίνουσα οικονομία αρχίζει τώρα να αισθάνεται τις συνέπειες της νομισματικής σύσφιγξης. Παρότι ο πλήρης αντίκτυπος δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί, οι πρώτες ρωγμές ήδη φαίνονται: το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο και οι απαισιόδοξες έρευνες για τις επιχειρήσεις καθιστούν μια ύφεση όλο και πιο πιθανή. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ευρωζώνη θα γλιτώσει οριακά από μια τέτοια μοίρα και θα καταγράψει στασιμότητα το τρέχον τρίμηνο.
Πάντως, ο Νάγκελ δήλωσε βέβαιος ότι θα αποφύγει μια «απότομη προσγείωση». «Η σφιχτή αγορά εργασίας, τα χαμηλά επίπεδα χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η ζωηρή επενδυτική δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια “ήπια προσγείωση”», δήλωσε.