Εξαίρεση διατηρητέων ακινήτων από το πλαφόν για «χρυσή βίζα»

Εξαίρεση διατηρητέων ακινήτων από το πλαφόν για «χρυσή βίζα»

Εξετάζεται να μην ισχύει το όριο των 500.000 ευρώ σε κάποιες περιοχές και να δοθούν κίνητρα για αναστήλωσή τους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πέντε σημεία πολιτικής στον τομέα των ακινήτων στάθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε συνέδριο για το real estate. Μεταξύ άλλων ξεχώρισε την ανάγκη απλούστευσης της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων, μέσω του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης και του Ψηφιακού Συμβολαίου, όπου πάντως υπάρχει σημείο αντιπαράθεσης με τους συμβολαιογράφους.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΑΕΕΑΠ, το οποίο θα βελτιωθεί και θα εξορθολογιστεί, αλλά και περαιτέρω αλλαγές στο πλαίσιο της «χρυσής βίζας». Συγκεκριμένα, μετά τον διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου στις 500.000 ευρώ για κάποιες περιοχές (π.χ. κέντρο Αθήνας, βόρεια και νότια προάστια), η κυβέρνηση προωθεί ειδική ρύθμιση για τα διατηρητέα ακίνητα, ώστε να κατευθυνθούν επενδυτικά κεφάλαια και προς τέτοιες κατασκευές.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανή η εξαίρεση των διατηρητέων από το όριο των 500.000 ευρώ, εφόσον αυτά βρίσκονται στις περιοχές όπου σήμερα το όριο έχει αυξηθεί. Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει και η δέουσα μέριμνα για την απλοποίηση των διαδικασιών για την αγορά και αναστήλωση των διατηρητέων ακινήτων, που σήμερα είναι ιδιαίτερα σύνθετη και περιοριστική.

Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε και σε δύο ακόμη σημεία πολιτικής. Το πρώτο αφορά την προσέλκυση ξένων επενδυτών, μέσω νέων επενδυτικών προϊόντων, όπως είναι π.χ. το senior living, δηλαδή η παροχή κινήτρων σε συνταξιούχους από χώρες της Ε.Ε. Το δεύτερο αφορά την επιτάχυνση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας τη μείωση φόρου για δαπάνες αγαθών ή λήψης υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Συγκεκριμένα, με την προσκόμιση των απαραίτητων αποδείξεων οι φορολογούμενοι θα εξασφαλίζουν μείωση του φόρου εισοδήματος, με ανώτατο συνολικό όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά θα αντιστοιχούν μέχρι το 1/3 του ποσού, ενώ οι δαπάνες υπηρεσιών θα καλύπτουν τα υπόλοιπα 2/3. «Ενα άλλο ζήτημα που μας απασχολεί είναι αυτό της καταγραφής των ακινήτων του Δημοσίου». Ενα βήμα έγινε ήδη με την πρόσφατη ολοκλήρωση ενός πιλοτικού προγράμματος καταγραφής 500 ακινήτων με τη συνεργασία ΕΤΑΔ και Υπερταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή