Αρρυθμίες και καθυστερήσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Αρρυθμίες και καθυστερήσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Οι συμβολαιογράφοι διαμαρτύρονται για την υπό διαμόρφωση ψηφιακή διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων: «Αλλα συμφωνήσαμε με τον αρμόδιο υφυπουργό», υποστηρίζουν και ανακοίνωσαν αποχή έως τις 11 Δεκεμβρίου.

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα σύγκρουση έρχονται οι συμβολαιογράφοι με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αφορμή και πάλι τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου.

Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή έως τις 11 Δεκεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι επειδή η ψηφιακή πλατφόρμα που πρόκειται να δημιουργηθεί δεν θα βρίσκεται υπό την ευθύνη (και) του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ η ψηφιακή διαδικασία που περιγράφεται δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικά. Από την πλευρά του το Ελληνικό Κτηματολόγιο απαντά ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και να ρυθμιστεί το τελικό αποτέλεσμα.

Hδη καταγράφονται οι πρώτες αρρυθμίες στις μεταβιβάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, την εβδομάδα αυτή έχουν μειωθεί κατά 18,37% οι πράξεις που υποβάλλονται από συμβολαιογράφους στο κτηματολόγιο ηλεκτρονικά σε όλη την επικράτεια. Ειδικά για την Αττική το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 35,93%. Αντίστοιχα στην υποβολή πράξεων διά ζώσης στα κτηματολογικά γραφεία η μείωση έχει φτάσει στο 57,28% σε όλη την επικράτεια.

Αφορμή για την αντίδραση των συμβολαιογράφων είναι η προκήρυξη, μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), του «ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων». Το έργο έχει αναθέτουσα Αρχή την ΚτΠ, φορέα λειτουργίας το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προϋπολογισμό 986.000 ευρώ (με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης) και προθεσμία υλοποίησης 7 μήνες. Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο θα αφορά την επέκταση της ήδη υφιστάμενης εφαρμογής για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμπεριλάβει τη γονική παροχή, τη δωρεά και την κληρονομιά ακινήτου. Επιπλέον, το έργο θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό του ψηφιακού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου, τη διασύνδεση της εφαρμογής με την ΑΑΔΕ, το κτηματολόγιο (για πληρωμή τελών και αυτόματη ολοκλήρωση συναλλαγής) και άλλους εμπλεκόμενους σε μια μεταβίβαση ακινήτων φορείς.

Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν αντιστοιχεί με τα όσα είχαν συμφωνηθεί δέκα ημέρες νωρίτερα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη. «Οι συμβολαιογράφοι αποφασίσαμε να απέχουμε γιατί ενώ είχαμε καθ’ όλα συμφωνήσει, πριν από τρεις μέρες δημοσιεύθηκε προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ως κύριο του έργου του το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο εποπτεύεται από το ανωτέρω υπουργείο, κάτι που ανατρέπει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει. Και τούτο διότι το φυσικό αντικείμενο του έργου της προκήρυξης προβλέπει αυτά που δήθεν ο κ. υφυπουργός δεν μας ζητά και που κατά τα λοιπά δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία ούτε καν έχουν εφαρμογή σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Ενώ το αντικείμενο της σχετικής προκήρυξης αφορά εμάς ως χρήστες, ουδόλως ενημερωθήκαμε για αυτήν. Ομοίως, ουδέποτε ενημερώθηκε το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής των συμβολαιογράφων.

Από την αρχή της εβδομάδας έχουν μειωθεί κατά 18,37% (στην Αττική 35,93%) οι πράξεις που υποβάλλονται από συμβολαιογράφους στο κτηματολόγιο ηλεκτρονικά σε όλη την επικράτεια.

Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι δεν αντιτίθενται στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας, πιστεύουν όμως ότι δεν γίνεται με ασφαλείς όρους. «Αυτονόητο είναι ότι υποχρεούμαστε να ζήσουμε την ψηφιακή εποχή. Ζητούμε τη μεταρρύθμιση των όρων της προκήρυξης που περιγράφει σύνταξη ηλεκτρονικών συμβολαίων μέσω πλατφόρμας ξένης προς τον συμβολαιογράφο, σε προεπιλεγμένες φόρμες και κουτάκια, υπενθυμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι το κάθε συμβόλαιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και καλύπτει ξεχωριστές ανάγκες. Ζητούμε την εφαρμογή όσων από κοινού συμφωνήσαμε. Αλλωστε, όλα αυτά θα τα εφαρμόσουμε μόνον εμείς».

Από πλευράς Ελληνικού Κτηματολογίου ή υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν υπήρξε χθες επίσημο σχόλιο. Στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογίου υποστήριζαν, πάντως, ότι ο διαγωνισμός περιγράφει το γενικό πλαίσιο και όχι ακριβώς το πώς θα διαμορφωθεί η πλατφόρμα, σημειώνοντας ότι στη διαδικασία αυτή θα ζητηθεί η συνδρομή των συμβολαιογράφων, ώστε να εξυπηρετεί τον τρόπο εργασίας τους. Οσον αφορά την απουσία νομοθετικού πλαισίου, που θα «καλύπτει» αυτό τον τρόπο υποβολής συμβολαίων, το Κτηματολόγιο επισημαίνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν και οι απαραίτητες ρυθμίσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τι απαντά το υπουργείο

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριζαν χθες ότι ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου είναι από τις βασικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στις μεταβιβάσεις, μειώνοντας τον χρόνο που σήμερα απαιτείται για τη μεταγραφή ενός συμβολαίου. Διευκρίνιζαν, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση επί της αρχής, ωστόσο το υπουργείο είναι ανοιχτό στη συζήτηση με τους συμβολαιογράφους για τη διαμόρφωση των τεχνικών λεπτομερειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή