Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίων θα υποβάλλονται στο κτηματολόγιο

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίων θα υποβάλλονται στο κτηματολόγιο

Σε συμφωνία κατέληξαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους συμβολαιογράφους.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία κατέληξαν με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την ψηφιακή υποβολή των συμβολαίων στο κτηματολόγιο.

Κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη και τη συμμετοχή των υφυπουργών Ιωάννη Μπούγα και Κωνσταντίνου Κυρανάκη από τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς και εκπροσώπων των συμβολαιογράφων, συμφωνήθηκε να αρχίσει εφαρμογή της μεταρρύθμισης με τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης των ακινήτων από την πρώτη του νέου έτους. Από τη σύσκεψη, όπου λύθηκαν και θέματα που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις των συμβολαιογράφων, οι οποίοι είχαν αποφασίσει αποχή από την προσεχή Δευτέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο εξής το σύνολο των συμβολαιογράφων θα χρησιμοποιεί πιλοτικά τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης του ακινήτου.

Ειδικότερα, για κάθε αγοραπωλησία θα συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα υποβάλλεται ψηφιακά το αντίγραφο του συμβολαίου στο κτηματολόγιο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν τροποποιεί τον τρόπο κατάρτισης των συμβολαιογραφικών πράξεων, τις διατάξεις ουσιαστικού δικαίου, που αφορούν τον τρόπο κτήσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τόσο του Δημοσίου όσο και των ιδιωτών, όπως αυτές ορίζονται στο κείμενο του αστικού κώδικα και στους ειδικούς νόμους. Με άλλα λόγια, το συμβόλαιο ως νομικό κείμενο θα συνεχίσει να καταρτίζεται όπως γινόταν μέχρι σήμερα, όμως, θα υποβάλλεται ψηφιακά στο κτηματολόγιο, προκειμένου η σχετική διαδικασία να γίνεται σύντομα και να αποφεύγονται οι σημερινές καθυστερήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη λήξη της αποχής που έχουν αποφασίσει σύλλογοι συμβολαιογράφων, όπως αυτός της Αθήνας, θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, αφού χρειάζεται να συγκληθεί εκ νέου γενική συνέλευση. Ετσι η αποχή στην Αθήνα θα αρχίσει, όπως είχε αποφασιστεί, τη Δευτέρα 20 του μήνα και θα διαρκέσει μέχρι τη σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων. Σε άλλους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, όμως, η αποχή θα λήξει άμεσα καθώς έχουν λάβει από τις γενικές συνελεύσεις τέτοια εξουσιοδότηση τα διοικητικά τους συμβούλια. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αντιδράσεις των συμβολαιογράφων για το ψηφιακό συμβόλαιο λύθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την Παρασκευή. «Συμφωνήσαμε ότι τα συμβόλαια θα υποβάλλονται ως ψηφιακά αντίγραφα στο κτηματολόγιο σε αναγνώσιμη μορφή, ώστε να μπορεί να υπάρχει επιτάχυνση και καλύτερη διαχείριση ψηφιακών εγγράφων, συνοδευόμενα από μία ψηφιακή περίληψη η οποία θα διευκολύνει πολύ τις συναλλαγές», τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Το καθεστώς σύνταξης των συμβολαιογράφων παραμένει στους συμβολαιογράφους. Στη δική τους ευθύνη είναι η υποχρέωσή τους να υποβάλλουν ψηφιακό αντίγραφο του συμβολαίου μαζί με περίληψη στο κτηματολογικό γραφείο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και πρόσθεσε: «Ο σκοπός των κυβερνητικών προσπαθειών είναι η καταχώριση των συμβολαιογραφικών εγγράφων, των ψηφιακών πλέον, να ολοκληρώνεται σε μία ημέρα. Προφανώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες έτσι ώστε να περιοριστεί και ο χρόνος για τη συλλογή των εγγράφων που απαιτούνται για να καταρτιστεί ένα συμβόλαιο, έτσι ώστε οι πολίτες να διευκολύνονται ακόμη περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή