Ομαλοποίηση της αγοράς LNG στην Ευρώπη το 2025-2026

Ομαλοποίηση της αγοράς LNG στην Ευρώπη το 2025-2026

Η εξαγωγική ικανότητα της Ελλάδας σε φυσικό αέριο θα τετραπλασιαστεί έως το 2025 μέσω μεγάλων υποδομών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερότητα στις τιμές του LNG σε μακροπρόθεσμη βάση και ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη το 2025-2026, όταν θα τεθούν σε λειτουργία νέες υποδομές αεριοποίησης που τώρα κατασκευάζονται, προβλέπουν εκπρόσωποι της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς LNG που συναντήθηκαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στις εργασίες του World LNG Summit.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ανέδειξαν στις ομιλίες τους τον κρίσιμο ρόλο του LNG ως ευέλικτης πηγής τροφοδοσίας της παγκόσμιας αγοράς με φυσικό αέριο και παράλληλα τη συμβολή του στην ενεργειακή μετάβαση. Από πλευράς του ΥΠΕΝ, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου επισήμανε στην ομιλία της τη συμβολή του LNG στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση αλλά και στην προετοιμασία της για τον φετινό χειμώνα. Η κ. Σδούκου τόνισε επίσης ότι η εξαγωγική ικανότητα της Ελλάδας σε φυσικό αέριο θα τετραπλασιαστεί έως το 2025 μέσω μεγάλων υποδομών, όπως η Ρεβυθούσα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που δημιουργεί έναν νέο «δρόμο» τροφοδοσίας για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ο διπλασιασμός δυναμικότητας του TAP.

H υφυπουργός Ενέργειας επανέλαβε την εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι οι αγορές θα παραμένουν ευαίσθητες έως ότου το 2025 ολοκληρωθούν τα νέα projects αύξησης της δυναμικότητας LNG στην Ευρώπη. Από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, η διευθύνουσα σύμβουλος Μαρία Ρίτα Γκάλι ανέφερε ότι η Ευρώπη μετράει 26 νέα έργα επαναεριοποίησης, ενώ η χώρα είχε 66% αύξηση των εισαγωγών κατά την περυσινή χρονιά. Το παράδειγμα της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, όπως επισήμανε, αναδεικνύει την κρίσιμη σημασία του LNG και του φυσικού αερίου εν γένει στην ισορροπία του ενεργειακού συστήματος, επιβεβαιώνοντας ότι το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο προς μια οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα συνιστά μια ευέλικτη, αξιόπιστη και βιώσιμη ενέργεια.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Ανατόλ Φεϊγκίν, Executive Vice President και Chief Commercial Officer της Cheniere Energy, μιλώντας στους δημοσιογράφους αναγνώρισε τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου φυσικού αερίου και υπογράμμισε τον ρόλο της στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Οσον αφορά την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο κ. Φεϊγκίν μίλησε για τις σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης του EastMed, είτε με την κλασική μορφή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου είτε μέσω της διοχέτευσης του αερίου στις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποίησης και της εξαγωγής του ως LNG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή