Αύξηση των ξένων τουριστών φέτος τον χειμώνα

Αύξηση των ξένων τουριστών φέτος τον χειμώνα

Η άνοδος σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να διαμορφωθεί άνω του 15% – Μεγάλη ενίσχυση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων έως και τον Μάρτιο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον καλύτερο χειμώνα στην ιστορία του αναμένεται να καταγράψει ο τουρισμός στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη κατά την τρέχουσα σεζόν. Οπως προκύπτει από τον προγραμματισμό των διαθέσιμων θέσεων των αεροπορικών επιχειρήσεων για πτήσεις προς την Ελλάδα, η άνοδος σε σχέση με τον περυσινό χειμώνα αναμένεται να διαμορφωθεί άνω του 15%. Η άνοδος αφορά την περίοδο Νοεμβρίου 2023 – Μαρτίου 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της σεζόν 2022-2023. Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε μια ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη των αφίξεων από το εξωτερικό, καθώς ήδη πέρυσι τον χειμώνα ο τουρισμός προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σημείωνε υψηλότατες επιδόσεις.

Οι ειδικοί αποδίδουν την εικόνα αυτή στην εξαιρετική αναγνωρισιμότητα που έχει πλέον αποκτήσει διεθνώς το brand της Ελλάδας ως κορυφαίας τουριστικής χώρας, αλλά και στις σημαντικότατες ενέργειες προώθησης και προβολής της χώρας από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, π.χ. αεροπορικές, αεροδρόμια, μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, και φορείς όπως η Marketing Greece και ο ΕΟΤ.

Οι αυξημένοι αριθμοί ξένων επισκεπτών είναι εμφανείς στους Αθηναίους αλλά και στους Θεσσαλονικείς ήδη από τους προηγούμενους μήνες, ειδικά στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, όπου πλέον, μετά τις ώρες εργασίας, οι περισσότεροι άνθρωποι που κυκλοφορούν είναι τουρίστες. Εξάλλου, τα στοιχεία δείχνουν πως το 80% των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων αφορά την Αθήνα, το 15% τη Θεσσαλονίκη και μόνο το 5% την υπόλοιπη επικράτεια.

Ποιες χώρες όμως εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση της όρεξης για ταξίδια στην Ελλάδα τον χειμώνα; Με βάση και τους απόλυτους αριθμούς, τη μεγαλύτερη δυναμική δείχνει η γερμανική αγορά, καθώς από εκεί οι προγραμματισμένες για το εν λόγω διάστημα αεροπορικές θέσεις είναι φέτος αυξημένες κατά 26%. Κατά 26% είναι αυξημένες και οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από την Ολλανδία, ενώ από τη Γαλλία η αύξηση είναι μόλις 1%, πλην όμως από υψηλά περυσινά επίπεδα. Σημαντική είναι και η αύξηση των θέσεων από την Πολωνία και ειδικότερα στο 83%, ενώ και η Τουρκία δίνει αύξηση 45%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συμπεριφορά των Αμερικανών ταξιδιωτών και των αεροπορικών επιχειρήσεων που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Ελλάδα: φέτος τον χειμώνα οι αεροπορικές επιχειρήσεις που πετούν από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα έχουν προγραμματίσει 8% περισσότερες θέσεις από πέρυσι. Ομως η ζήτηση εκτιμάται ότι είναι σημαντικά υψηλότερη. Ωστόσο, οι περισσότερες αεροπορικές που συνδέουν τις δύο χώρες ολοκληρώνουν το ετήσιο πρόγραμμά τους στα τέλη Νοεμβρίου. Η εκτίμηση για υψηλότερη ζήτηση προκύπτει από το γεγονός ότι φέτος τον Νοέμβριο οι αεροπορικές που πετούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις θέσεις τους κατά 39%. Και αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για την αύξηση των πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας τον προσεχή χειμώνα.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά εμφανίζονται τα στοιχεία και για το καλοκαίρι του 2024. Σύμφωνα με στοιχεία από τις online κρατήσεις στις ιστοσελίδες των καταλυμάτων καθώς και τις κρατήσεις μέσω των online travel agents που συγκέντρωσε η webhotelier για το 2024, σε δείγμα 7.461 καταλυμάτων, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων μέχρι τις 25 Νοεμβρίου του 2024 που αφορούν διαμονές εντός του 2024 παρουσιάζει αύξηση 21% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Παράλληλα, στοιχεία της Tripadvisor για την Ελλάδα δείχνουν ότι η χώρα κατατάσσεται πλέον στην 3η θέση της λίστας των δημοφιλέστερων προορισμών της Ευρώπης μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Στους δέκα κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς προηγούνται η Αθήνα, τα Φηρά και το Ημεροβίγλι στη Σαντορίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή