ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης οι δύο πυλώνες της ανάπτυξης

ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης οι δύο πυλώνες της ανάπτυξης

Στο σύνολο των επενδύσεων, η συμμετοχή των δημοσίων επενδύσεων είναι καθοριστική, καθώς αυτές προβλέπεται να αυξηθούν το 2024 στο ύψος-ρεκόρ των 12,1 δισ. ευρώ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τεράστια σημασία για την ελληνική οικονομία και τον ρυθμό ανάπτυξής της των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης ανέδειξε χθες σε ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας πως το 2024 ποσοστό μεγαλύτερο από 60% από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,9% θα προέλθει από αυτά.

Πράγματι και η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της την προηγούμενη εβδομάδα υπολόγιζε ότι από το 2,9%, η συνεισφορά των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου θα είναι 2,2 ποσοστιαίες μονάδες. Στο σύνολο, δε, των επενδύσεων, η συμμετοχή των δημοσίων επενδύσεων είναι καθοριστική, καθώς αυτές προβλέπεται να αυξηθούν το 2024 στο ύψος-ρεκόρ των 12,1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, είπε ο κ. Παπαθανάσης σε ομιλία του σε εκδήλωση για την πολιτική συνοχής μετά το 2027, στο Ζάππειο.

Εν τω μεταξύ, όμως, το ΕΣΠΑ που κλείνει στο τέλος του χρόνου βρίσκεται σε επίπεδο απορρόφησης 93,6% και γίνεται αγώνας δρόμου, με αναθεωρήσεις προγραμμάτων, ώστε να επιταχυνθούν οι απορροφήσεις. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αν χαθούν κάποιοι πόροι θα είναι συγκριτικά λίγοι. Ο κ. Παπαθανάσης είπε χθες πως «όλα δείχνουν ότι ο στόχος του ασφαλούς κλεισίματος θα επιτευχθεί».

Για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς έχουν εκδοθεί προσκλήσεις άνω των 7 δισ. και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται έργα 3,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή