Γ. Πιτσιλής: «Οι εταιρείες καυσίμων πρέπει να ξέρουν με ποιους συναλλάσσονται»

Γ. Πιτσιλής: «Οι εταιρείες καυσίμων πρέπει να ξέρουν με ποιους συναλλάσσονται»

Σημαντικό όπλο κατά του λαθρεμπορίου ενεργειακών προϊόντων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε ο Γ. Πιτσιλής

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατατίθεται ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ στάθηκε ιδιαίτερα στις διατάξεις για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, λέγοντας ότι συμπληρώνεται ένα νομοθετικό πλαίσιο ετών, με μια πολύ σημαντική πρόβλεψη δέουσας επιμέλειας από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.

«Ελειπε από το νομικό μας σύστημα, το έχουμε στα καπνικά, δεν το είχαμε στον χώρο των ενεργειακών προϊόντων. Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβει και η αγορά τις δικές της ευθύνες ελέγχου και εποπτείας, να ξέρουν με ποιους συναλλάσσονται. Να μη συναλλάσσονται με εκείνους που γνωρίζουν ότι λαθρεμπορεύουν τα καύσιμα ή νοθεύουν τα καύσιμα ή παραποιούν τους μηχανισμούς τους. Μια σύγχρονη διοίκηση πρέπει να έχει έμπιστους συνεργάτες, οι οποίοι λειτουργούν με κανόνες διαφάνειας και δέουσας επιμέλειας», είπε ο κ. Πιτσιλής αναφερόμενος στις διατάξεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Χαρακτήρισε σημαντική τη συνολική αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να λαθρεμπορεύουν καύσιμα ή να νοθεύουν καύσιμα ή να πειράζουν τις αντλίες. Από τον διοικητή της ΑΑΔΕ ζητήθηκαν απολογιστικά στοιχεία για τους ελέγχους και τον ελεγκτικό μηχανισμό, υπό την έννοια εάν ο μηχανισμός της ανεξάρτητης αρχής επαρκεί στην περίπτωση που χιλιάδες επαγγελματίες προσφύγουν και αμφισβητήσουν το τεκμαιρόμενο εισόδημα. Οπως ανέφερε, η ΑΑΔΕ πέρυσι έκανε 25.000 τακτικούς ελέγχους, έγιναν σχεδόν 93.000 επιτόπιοι έλεγχοι, οι ελεγκτές ανέρχονται σε περίπου 1.250. Σε σχέση με τη διαδικασία ελέγχου, όταν ένας επαγγελματίας αμφισβητήσει το τεκμαιρόμενο εισόδημα, ο κ. Πιτσιλής είπε ότι αντίστοιχο πλαίσιο εφαρμόζεται ήδη για το τεκμήριο διαβίωσης.

Αναφερόμενος στη σχέση κύριων φόρων και προστίμων, ο διοικητής της ΑΑΔΕ είπε ότι για το 2022 βεβαιώθηκε 1,56 δισ. ευρώ και από αυτό το ποσό περίπου 1 δισ. ήταν κύριοι φόροι, ενώ τα υπόλοιπα ήταν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT