Πλήρης είναι η λειτουργική ενσωμάτωση της Ακτωρ στον όμιλο της Intrakat, μετά την πρόσφατη εξασφάλιση της τελικής έγκρισης της συναλλαγής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί και χρηματοδότηση, ύψους 85 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της νέας εταιρείας, προκειμένου να καλυφθούν π.χ. υποχρεώσεις σε υπεργολάβους και προμηθευτές. Στόχος της διοίκησης του ομίλου Intrakat είναι να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα έργων της Ακτωρ, καθώς η σταθερή ροή εργασιών έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο οικονομικά όσο και λειτουργικά.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλ. Εξάρχου, στο περιθώριο εκδήλωσης της εταιρείας, η ομαλή υλοποίηση των έργων όχι μόνο εξασφαλίζει έσοδα, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει την προσέλκυση και κυρίως τη διατήρηση πολύτιμων συνεργείων και υπεργολάβων, σε μια περίοδο που οι «μεγάλοι» του κλάδου των κατασκευών χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα «χέρια» και μηχανήματα. «Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα ηνία της Intrakat, φροντίσαμε να είμαστε συνεπείς με τους υπεργολάβους μας, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου, ο οποίος είναι θιασώτης της άποψης ότι όσοι όμιλοι φροντίσουν να έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα, για να αξιοποιούν τους διαθέσιμους πόρους του κλάδου σε ανθρώπους και μηχανήματα, θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο έργων, που έχει ανατεθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και τα έργα που έρχονται τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, η Intrakat στόχευσε εξαρχής στη μεγέθυνσή της μέσω εξαγορών, προκειμένου να αναπτύξει και τον δικό της μηχανισμό παραγωγής έργων. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, η απόκτηση της Ακτωρ. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Εξάρχου, ήδη το σύνολο των εργαζομένων της Ακτωρ έχουν εγκατασταθεί στα νέα τους γραφεία, στην έδρα της Intrakat. «Προχωρήσαμε στη μίσθωση δύο ακόμα κτιρίων του συγκροτήματος του ομίλου Intracom στην Παιανία, προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για την Ακτωρ, παράλληλα με την αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου, που στεγάζει την Intrakat», τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου. Κατά τον ίδιο, δεν προβλέπεται κάποια μετεγκατάσταση σε νέα έδρα, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Νέα κίνηση στις ΑΠΕ στη Ρουμανία
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σχέδια του ομίλου για την αγορά της Ρουμανίας, η οποία είναι και η μοναδική στην οποία εστιάζει η Intrakat. «Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την εξαγορά και ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, κυρίως αιολικής ενέργειας, σε συνεργασία με στρατηγικό εταίρο από το εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Εξάρχου. Στόχος είναι η εξαγορά ενός σημαντικού όγκου αδειοδοτημένων έργων, τα οποία και θα αναπτύξει η Intrakat, σε συνεργασία με τον ξένο όμιλο.
Οσον αφορά την ελληνική αγορά, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι έχει καλυφθεί πολύτιμος χώρος στο ενεργειακό τοπίο, από άδειες έργων, που όμως δεν έχουν υλοποιηθεί και ούτε προβλέπεται, καθώς στόχος των εταιρειών που έχουν στα χέρια τους τις άδειες αυτές είναι κατά κύριο λόγο η μεταπώλησή τους σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές. «Υπάρχουν πρόθυμοι πωλητές αδειών, αλλά σε τιμές οι οποίες είναι εκτός κάθε λογικής και πρακτικά εκμηδενίζουν την όποια απόδοση μπορεί να έχει ο επενδυτής». Κατά τον κ. Εξάρχου, θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία να υποχρεώνει τους κατόχους των ανενεργών έργων να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδύσεων αυτών, π.χ. εντός εξαμήνου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ανακαλείται η ισχύς της άδειας. Με τον τρόπο αυτό, αφενός μεν θα εκλογικευτούν οι τιμές πώλησης, αφετέρου θα απελευθερωθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος, καθώς μπορεί να προκύψει νέα δυναμικότητα της τάξεως των 6-7 GW, η οποία σήμερα υφίσταται μόνο «στα χαρτιά» και όχι στην πράξη.
Υπενθυμίζεται ότι η Intrakat ωριμάζει αδειοδοτικά, ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων, συνολικής δυναμικότητας 2,8 GW, εκ των οποίων το 1,8 GW αφορά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και το υπόλοιπο 1 GW έργα αποθήκευσης ενέργειας. Σε πλήρη ανάπτυξη, το χαρτοφυλάκιο αυτό αναμένεται (με βάση τα σημερινά επίπεδα τιμών και κόστους) να αποδίδει 120 εκατ. ευρώ ετήσιων λειτουργικών κερδών. Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος του 2025, αναμένεται να λειτουργούν 560 MW, εκ των οποίων τα 338 MW θα αφορούν φωτοβολταϊκά, 121 MW αιολικά και 100 MW έργα αποθήκευσης ενέργειας. Εως το τέλος της δεκαετίας θα έχουν υλοποιηθεί και τα υπόλοιπα έργα, δηλαδή 753 MW αιολικών, 542 MW φωτοβολταϊκών και 250 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας.