Οι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν, οι αγορές βιάζονται

Οι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν, οι αγορές βιάζονται

Η υποχώρηση αποδόσεων στα ομόλογα δείχνει ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για μειώσεις των επιτοκίων ενισχύονται

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο καιρό, τα σχόλια των κεντρικών τραπεζών υπογραμμίζουν την επιθυμία τους να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά, έως ότου διακοπεί η άνοδος των τιμών, αλλά οι συναλλασσόμενοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση του πληθωρισμού, στέλνοντας τις τιμές των ομολόγων υψηλότερα με την προσδοκία χαμηλότερου κόστους δανεισμού.

Ο πρόεδρος της Fed Τζ. Πάουελ ισχυρίζεται ότι οι συνάδελφοί του «δεν σκέφτονται καθόλου τις μειώσεις επιτοκίων». Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, επιμένει ότι δεν θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική τουλάχιστον «τα επόμενα δύο τρίμηνα», ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι δεσμεύεται να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Δυστυχώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν λάβει το μήνυμα.

Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας για τα αμερικανικά ομόλογα από τον Μάιο του 1985, σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, ενώ παγκοσμίως τα ομόλογα είχαν την καλύτερη μηνιαία επίδοσή τους από τον Δεκέμβριο του 2008. Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ μειώθηκε από σχεδόν 5% τον Οκτώβριο σε 4,3% τον Νοέμβριο, ήτοι είχε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2021. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων, που ανταποκρίνονται περισσότερο στα επιτόκια, έχουν μειωθεί από 5% τον Ιούλιο σε περίπου 4,6% σήμερα.

Οι αγορές δίνουν τώρα σχεδόν 50% πιθανότητες η Fed να περικόψει τα επιτόκια τον Μάρτιο και 80% να δράσει τον Μάιο, σύμφωνα με τις τιμές παραγώγων που συλλέγει το LSEG. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρωζώνη. Σε πείσμα της δήλωσης Λαγκάρντ, οι επενδυτές δίνουν περισσότερες πιθανότητες η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο 8% πιθανότητα να διατηρηθούν ως έχουν στο 4% τον Απρίλιο. Αλλά εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να προσβλέπουν σε πρόωρες μειώσεις επιτοκίων, θα κάνουν τη ζωή ακόμη δυσκολότερη για τους Πάουελ, Λαγκάρντ και Μπέιλι. Οι χαμηλότερες αποδόσεις ενθαρρύνουν τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να αναλάβουν περισσότερα χρέη. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη παραγωγή και κατανάλωση.

Οι κεντρικές τράπεζες για άλλη μια φορά αγωνίζονται να ακουστούν οι φωνές τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε αντικειμενικούς λόγους: ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Στις ΗΠΑ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2021, στην Ευρωζώνη ο γενικός δείκτης υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβριο, και στη Βρετανία μειώθηκε στο 4,6% τον Οκτώβριο, από 6,7% τον Σεπτέμβριο. Συν τοις άλλοις, οφείλεται και στο ότι οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών απέτυχαν να προβλέψουν τη μη παροδική εκτίναξη του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή