Νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό

Νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό

Αναστολή πλειστηριασμού με πληρωμή του 10% της οφειλής

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 4.200 αιτήσεις υποβλήθηκαν τον Νοέμβριο στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ υψηλά παρέμειναν και οι νέες υποβολές αιτήσεων οι οποίες ξεπέρασαν τις 2.200, επιβεβαιώνοντας σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας τη δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου. Συνολικά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί 11.175 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,1 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Η δυνατότητα ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να λάβει νέα ώθηση μετά τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που ενσωματώθηκαν στον νέο νόμο που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή. Με τροπολογία που κατατέθηκε, παρέχεται η δυνατότητα στους πιστωτές να ζητήσουν προκαταβολή μέχρι 10% της αξίας της οφειλής, όπως προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η δυνατότητα αυτή αφορά οφειλέτες για τους οποίους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, εφόσον αυτοί δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων και για τους οποίους έχει εκδοθεί σχετική βεβαίωση.

Η πρόβλεψη αυτή αναμένεται να βοηθήσει στη σύναψη περισσότερων ρυθμίσεων, αλλά και στην τήρησή τους από τους οφειλέτες, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αποτροπή πλειστηριασμών. Με την ίδια τροπολογία επιτρέπεται εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, η υποβολή νέας αίτησης για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά την ημερομηνία οριστικής υποβολής της αρχικής αίτησης, εφόσον το χρονικό διάστημα από την αρχική αίτηση και την επίτευξη σύμβασης αναδιάρθρωσης δεν έχει μεγαλύτερη διάρκεια των 12 μηνών.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί 11.175 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.

Η ψήφιση του νόμου ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα βελτιώνει τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού μηχανισμού για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. Η βελτίωση θα οδηγεί σε μεγαλύτερο «κούρεμα» που μπορεί να φτάσει έως στο 67% της οφειλής, καταργώντας το ελάχιστο ποσό ανάκτησης του μη εξασφαλισμένου μέρους του δανείου που καλύπτεται από εμπράγματη ασφάλεια, όπως προβλέπεται σήμερα. Η ρύθμιση ευνοεί όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και η οφειλή τους είναι μεγαλύτερη από την αξία του ακινήτου τους.

Ετσι για οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με ακίνητο αξίας 70.000 ευρώ με το ισχύον καθεστώς η οφειλή μειώνεται στα 55.308 ευρώ («κούρεμα» 44,7%) και με το νέο καθεστώς πέφτει στα 45.500, δηλαδή το «κούρεμα» φθάνει στο 54,5%. Αντίστοιχα για οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με ακίνητο αξίας 50.000 ευρώ με το ισχύον καθεστώς η οφειλή μειώνεται 45.220 ευρώ («κούρεμα» 54,8%) και με το νέο καθεστώς μειώνεται στα 32.500 ευρώ, δηλαδή το «κούρεμα» φθάνει στο 67,5%. Με τον ίδιο τρόπο θα οριστεί σε 3% σταθερό για 3 έτη το επιτόκιο των ρυθμίσεων, ενώ επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό στα πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί εις βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

Τέλος, ο νόμος προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά, προβλέποντας ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, ενώ οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.

Πρόστιμα σε doValue Greece και Cepal Hellas

Πρόστιμα συνολικού ύψους 670.000 ευρώ σε δύο εταιρείες διαχείρισης δανείων επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για τις εταιρείες:

1. doValue Greece, στην οποία το πρόστιμο ανέρχεται σε 435.000 ευρώ, επειδή α) προέβη σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις για ενημέρωση οφειλετών περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες είχαν υποβληθεί σε ρύθμιση που τηρούνταν χωρίς, όμως, να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη εκ μέρους της εταιρείας επιβεβαίωση αυτών (πρόστιμο 385.000 ευρώ) και β) προέβη σε αθέμιτη πρακτική επιδεικνύοντας προσβλητική συμπεριφορά εναντίον οφειλέτη κατά την ενημέρωσή του περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής (πρόστιμο 55.000 ευρώ).

2. Cepal Hellas, στην οποία το πρόστιμο ανέρχεται σε 235.000 ευρώ, επειδή α) προέβη σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις οφειλέτη περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη εκ μέρους της εταιρείας επιβεβαίωση αυτής, καθώς και σε ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης με έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του οφειλέτη, παρά το γεγονός ότι η οφειλή είχε υποβληθεί σε ρύθμιση βάσει δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο του ν.3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και τηρούνταν απαρέγκλιτα και β) προέβη σε αναθέσεις εντολών σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ενημέρωση των οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους οι οποίες είχαν υποβληθεί σε δικαστική ρύθμιση και τηρούνταν απαρέγκλιτα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σημείωσε σε δήλωσή του ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους και κάλεσε το καταναλωτικό κοινό να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν την προστασία του καταναλωτή στη γραμμή 1520, καθώς και να υποβάλλει καταγγελίες για παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://kataggelies.mindev.gov.gr/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή