Ερευνες στις ΗΠΑ για καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία

Ερευνες στις ΗΠΑ για καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία

Εταιρείες εμπορίας σπόρων αξιοποιούν προϋπολογισμούς έρευνας και ανάπτυξης δισ. δολαρίων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου κατά της κλιματικής αλλαγής έχει αποδυθεί η γεωργική βιομηχανία στις ΗΠΑ με στόχο να προλάβει τις δυσάρεστες συνέπειες που θα μπορούσαν να διαταράξουν την αλυσίδα εφοδιασμού και να αυξήσουν τις τιμές. Εταιρείες εμπορίας σπόρων ανταγωνίζονται εσχάτως, αναπτύσσοντας τεχνολογίες ανθεκτικές στην ξηρασία, στο κρύο και στην υπερβολική ζέστη.

Στην Καλιφόρνια, στις εγκαταστάσεις του γερμανικού κολοσσού Bayer, ειδικοί δοκιμάζουν εάν οι ντομάτες που προορίζονται για σάλτσες πίτσας και κέτσαπ μπορούν να επιβιώσουν με λιγότερο νερό, χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση τους. «Δεν έχουμε φθάσει στο σενάριο της καταστροφής που δεν θα έχουμε νερό για να καλύψουμε βασικές γεωργικές ανάγκες, αλλά αυτή η ημέρα έρχεται σύντομα», προειδοποιεί ο Τέιλορ Αντερσον, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας που δημιουργεί νέες ποικιλίες ντομάτας, ικανές να αναπτυχθούν ακόμη και με 50% λιγότερο πότισμα.

Οι ξηρασίες και η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως έχουν επηρεάσει σοβαρά τη γεωργία τα τελευταία χρόνια, και οι επιστήμονες αναμένουν ότι η αλλαγή του κλίματος θα κάνει πιο συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην Καλιφόρνια ειδικότερα, η οποία παράγει περισσότερο από το 90% των επεξεργασμένων ντοματών που χρησιμοποιούνται για σάλτσες και πάστες στις ΗΠΑ, οι ξηρασίες και οι έντονες καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν μερικές από τις πιο πολύτιμες καλλιέργειες της πολιτείας, όπως είναι επίσης τα αμύγδαλα και το τριφύλλι αλφάλφα.

Αυτό τροφοδοτεί μια κούρσα μεταξύ των κολοσσών του κλάδου που αξιοποιούν προϋπολογισμούς έρευνας και ανάπτυξης δισ. δολαρίων για να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικές ποικιλίες. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Η αλλαγή των καλλιεργειών απαιτεί την αγορά νέου εξοπλισμού που κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ενώ η υποδομή γύρω από καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια στις μεσοδυτικές πολιτείες λ.χ. θα πρέπει να αλλάξει εντελώς.

Οι εταιρείες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο από μία δεκαετία προκειμένου να αναπτύξουν νέες ποικιλίες σπόρων και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι αρκετές για να βοηθήσουν τους αγρότες μακροπρόθεσμα. Μέχρι στιγμής όμως τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Ο Αντερσον εκτιμά ότι με βάση τις τρέχουσες δοκιμές είναι πιθανόν οι σπόροι να εξοικονομήσουν στους αγρότες της Καλιφόρνιας περίπου 34 δισ. γαλόνια νερού ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή