Η Moody’s προειδοποιεί την Κίνα

Η Moody’s προειδοποιεί την Κίνα

Το ομιχλώδες τοπίο γύρω από το πραγματικό ύψος του κινεζικού δημοσίου χρέους περιπλέκει την κατάσταση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί μακρόν, ασκείται κριτική στο ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πολύ συχνά αργούν να εντοπίσουν μια κρίση. Οπότε οι επικριτές τους μάλλον δεν θα εκπλαγούν που ο οίκος Moody’s μόλις τώρα προειδοποιεί την Κίνα ότι ενδέχεται να την υποβαθμίσει, ανεξαρτήτως του ότι για πολύ καιρό τα δεινά της χώρας στην αγορά ακινήτων και οι χρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις ενοχλούν τους επενδυτές. Ούτε θα τους σοκάρει το γεγονός ότι η χρήσιμη ανασκόπηση των προβλημάτων της Κίνας λίγες νέες πληροφορίες εμπεριέχει.

Η κατά τα άλλα καθυστερημένη αντίδραση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης είναι έγκαιρη υπό την εξής οπτική γωνία: δόθηκε στη δημοσιότητα ακριβώς πριν λάβουν χώρα μια σειρά από σημαντικές συνεδριάσεις, όπου το Πεκίνο θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα για το επόμενο έτος. Μέχρι στιγμής η επίσημη αντίδραση ήταν αρκετά αθόρυβη, καθώς αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η Κίνα είναι «απογοητευμένη» με την κίνηση και χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες» τις ανησυχίες του διεθνούς οίκου για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Φυσικά, είναι απλώς μια αλλαγή προοπτικών, όχι μια πλήρης υποβάθμιση όπως εκείνη του 2017, από τη Moody’s πάλι, που προξένησε σφοδρή απάντηση από το Πεκίνο.

Και βοηθά το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης περιέγραψε τα δυνατά σημεία της χώρας, από το υψηλό ποσοστό αποταμίευσης έως τη δυναμική ανάπτυξής της, καθώς και το ότι απευθύνθηκε και στις ΗΠΑ με την ίδια προειδοποίηση τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, επισημαίνοντας θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης, η Moody’s υπενθυμίζει την ανάγκη χρηστής οικονομικής διαχείρισης. Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, για παράδειγμα, έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει ένα «καλάθι σχεδίων» για την επίλυση των ζητημάτων χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εντούτοις, οι πολιτικές που μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί είναι αποσπασματικές και δημιουργούν «μεγάλο κίνδυνο για αποδυνάμωση» της οικονομίας.

Αντιθέτως, τάσσεται υπέρ ενός «συνολικού και αξιόπιστου σχεδίου» για την επίλυση του προβλήματος, που επιφέρει μόνο «μέτριο κόστος» για τον δημόσιο τομέα. Το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε την Τρίτη ότι το δημόσιο χρέος ανήλθε συνολικά σε 61 τρισ. γουάν (8,5 τρισ. δολάρια), περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας το 2022, και επομένως βρίσκεται κάτω από την κόκκινη γραμμή του 60% που χαράσσεται από τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, αυτό δεν περιλαμβάνει το χρέος εκτός ισολογισμού, ένα νούμερο για το οποίο το υπουργείο δεν έχει ενημερώσει από το 2011. Τότε ήταν 10,7 τρισ. γουάν. Εκτοτε έχει αυξηθεί στα 92 τρισ. γουάν, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το να δοθεί επισήμως ένα αξιόπιστο νούμερο είναι μόνον μία από τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας για να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις της είναι υπεύθυνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή