Στους δείκτες της επενδυτικής ελίτ δεκαεπτά ελληνικά ομόλογα

Στους δείκτες της επενδυτικής ελίτ δεκαεπτά ελληνικά ομόλογα

Tον Ιανουάριο στο Bloomberg Index, ακολουθούν S&P, FTSE, JPMorgan

Ανοιξε διάπλατα πλέον η πόρτα για την είσοδο «ποιοτικών» και μακροπρόθεσμων επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα, οι οποίοι και διαχειρίζονται τρισ. δολάρια διεθνώς. Ο πάροχος διεθνών δεικτών κρατικών ομολόγων, ο Bloomberg Index Services, ξεκίνησε πρώτος τον χορό της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ελίτ των αγορών χρέους, ανακοινώνοντας πως δεκαεπτά ελληνικά ομόλογα αξίας 73 δισ. ευρώ εντάσσονται από τον Ιανουάριο σε σειρά δεικτών του. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται αντίστοιχες ανακοινώσεις και από άλλους παρόχους, όπως ο S&P Dow Jones (δείκτες iBoxx), ο FTSE και η JPMorgan Chase.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch ήταν εκείνη που καθόρισε αυτή την εξέλιξη, καθώς οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες ομολόγων απαιτούν βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο οίκους αξιολόγησης εκ των τριών «μεγάλων» –S&P, Moody’s, Fitch– ή μέσο όρο βαθμολογίας στο investment grade. Φυσικά υπάρχουν και δείκτες με πιο αυστηρά κριτήρια, οι οποίοι απαιτούν βαθμολογία στην κατηγορία «Α-» από τους S&P και Moody’s, κάτι που για την Ελλάδα απέχει ακόμη αρκετά χρόνια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Bloomberg Index Services, με την πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους από τη Fitch σε «BBB-», η οποία και ακολούθησε αντίστοιχη αναβάθμιση από τη S&P τον Οκτώβριο του 2023 σε «BBB-», το χρέος του ελληνικού Δημοσίου θεωρείται πλέον επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με τη μεθοδολογία αξιολόγησης των δεικτών Bloomberg.

Συνεπώς καθίσταται επιλέξιμο για τους κορυφαίους δείκτες του και συγκεκριμένα τους: Bloomberg Series-L Euro Treasury, Euro Aggregate, Global Treasury και Global Aggregate Indices, Series-B και Series-E, καθώς και τους σχετικούς υποδείκτες και προσαρμοσμένους δείκτες.

Λόγω της χαμηλής ρευστότητας που συνηθίζει να υπάρχει στη διεθνή αγορά ομολόγων στο τέλος του έτους, τα ελληνικά ομόλογα θα εισέλθουν στο σύμπαν των δεικτών Bloomberg στις αρχές Ιανουαρίου 2024, ενώ θα συμβάλουν στις αποδόσεις των συγκεκριμένων δεικτών από την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Τα 17 ελληνικά ομόλογα, τα οποία και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό των μεγάλων επενδυτών, είναι λήξεως δύο έως και 30 ετών, με συνολική τρέχουσα αξία αγοράς στα 73,11 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει ο στρατηγικός αναλυτής της Citigroup Αμαν Μπανσάλ, αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για τα ελληνικά ομόλογα και οι αγορές είχαν ήδη προετοιμαστεί γι’ αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η σταθμισμένη μέση διάρκεια των ελληνικών τίτλων θα είναι 7,03 έτη, ενώ η Ελλάδα θα «διαμορφώσει» το 1% του δείκτη Euro Treasury, του βασικού δηλαδή δείκτη του Bloomberg για τα κρατικά ομόλογα, με βάση την τρέχουσα αξία στην αγορά. Αυτό συνεπάγεται σχετικά μικρό αντίκτυπο στα βάρη άλλων κρατών στον δείκτη.

Το χρέος του ελληνικού Δημοσίου θεωρείται πλέον επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με την αξιολόγηση των δεικτών Bloomberg.   

Με βάση τα παραπάνω, η Citi παραμένει θετική για τα ελληνικά ομόλογα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και εκτιμά πως το ελληνικό spread έναντι των γερμανικών θα ισοφαρίσει σύντομα το ισπανικό spread.

Αλλωστε, το ράλι που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, με την ακόλουθη βουτιά των αποδόσεών τους, τα έχει ήδη φέρει κοντά σε σημείο ισοφάρισης με τα ισπανικά. Την Τετάρτη η απόδοση στο ελληνικό 10ετές, η οποία και διαμορφώθηκε στο 3,33% και σε χαμηλό 17 μηνών, βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από αυτήν του αντίστοιχου ισπανικού, απέχοντας μόλις 9 μονάδες βάσης.

Επίσης, πλέον το ελληνικό spread (έναντι της Γερμανίας) κινείται στις 110 μ.β., υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ στις αρχές του έτους ήταν υπερδιπλάσιο.

Παράγοντες της αγοράς παρατηρούν πως η ισχυρή αυτή συρρίκνωση του ελληνικού spread έχει συνδυαστεί με την αύξηση του τζίρου και τη συμμετοχή νέων επενδυτών, δίνοντας την εικόνα μιας «κανονικής» αγοράς την οποία και είχαν να δουν χρόνια.

Αμεσες εισροές 6-10 δισ.

Κοιτάζοντας τα στοιχεία του τζίρου το τελευταίο τρίμηνο και από τότε που η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τον πρώτο οίκο που αναγνώριζε έως τότε η ΕΚΤ (DBRS), αυτός διαμορφώνεται πάνω από τα 9 δισ. ευρώ και σε υπερδιπλάσια επίπεδα από το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (4 δισ. ευρώ).

Οπως έχουμε ήδη επισημάνει στην «Κ», η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες θα φέρει άμεσες εισροές 6-10 δισ. ευρώ, περίπου όσο και το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου το 2024 (7-10 δισ. ευρώ).

Δυσκολεύει η μείωση χρέους

Η μείωση του δημoσίου και ιδιωτικού χρέους στην Eυρωζώνη θα απαιτήσει μεγαλύτερες προσπάθειες πλέον από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επισημαίνει η UBS, καθώς όλοι οι παράγοντες που τη στήριζαν τα δύο τελευταία χρόνια εξαλείφονται. Οπως εξηγεί, η απότομη άνοδος του πληθωρισμού ενίσχυσε την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και χάρη στον υψηλό παρονομαστή βοήθησε στη μείωση του χρέους της Ευρωζώνης σε σχέση με το ΑΕΠ, ακόμη και σε τομείς της οικονομίας όπου το ονομαστικό χρέος αυξήθηκε. Πλέον οι «εύκολες νίκες» στις μειώσεις του χρέους τελείωσαν, τονίζει. Οι ούριοι άνεμοι που αύξησαν τους αποπληθωριστές του ΑΕΠ και ψαλίδισαν τους δείκτες χρέους αποδυναμώνονται. Η υποχώρηση του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια και η αδύναμη ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να πιέσουν τους δείκτες χρέους, τονίζει η UBS. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, το συνολικό χρέος διαμορφώθηκε στα 657 δισ. στο β΄ τρίμηνο του 2023 κι ενώ σε απόλυτους αριθμούς έχει αυξηθεί από τα τέλη του 2020 (634 δισ. τότε), ο δείκτης ως προς το ΑΕΠ έχει μειωθεί σημαντικά – στο 305,8% του ΑΕΠ από 382%. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης διαμορφώνεται στα 422 δισ. έναντι 412 δισ. στις αρχές του 2021, ωστόσο ως προς το ΑΕΠ υποχώρησε στο 166,5% από 207%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή