Κλείνουν οι εταιρείες που φτιάχνουν μάσκες N95

Κλείνουν οι εταιρείες που φτιάχνουν μάσκες N95

Αιτία, η μείωση της ζήτησης 4 χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 2020, στα πρώτα στάδια της πανδημίας, οι μάσκες προστασίας ήταν τόσο περιζήτητες ώστε πωλούνταν μέχρι και στη μαύρη αγορά, καθώς οι εταιρείες που τις έφτιαχναν δεν προλάβαιναν να καλύψουν τη ζήτηση. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το κλείσιμο δύο εταιρειών μασκών υψηλής προστασίας N95 σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.

Η Project N95, μια αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρεία που βοηθούσε τους ανθρώπους να αγοράσουν προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πουλάει μάσκες στις 18 Δεκεμβρίου και θα διακόψει τη λειτουργία της.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις μασκών και τις δωρεές δεν είναι πια αρκετά για να καλύψουν το κόστος λειτουργίας της. «Με τον καιρό είδαμε μειωμένη ζήτηση για μάσκες», είπε στους New York Times η επικεφαλής της εταιρείας Ανι Μίλερ. «Φαίνεται ότι ο κόσμος προτιμάει να αρρωστήσει παρά να πάρει μέτρα προστασίας».

Λουκέτο σχεδιάζει να βάλει και η Mask-C έως το τέλος του έτους. Τα μοδάτα προϊόντα της εταιρείας ήταν κάποτε περιζήτητα, καθώς τα φορούσαν διασημότητες όπως η Ριάνα, η Μπέλα Χαντίτ και η Τζένιφερ Λόπεζ. «Δυστυχώς, λόγω συνθηκών πέραν του ελέγχου μας, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να κλείσουμε τις πόρτες μας», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τόσο η Project N95 όσο και η Mask-C πουλούσαν τις μάσκες N95 και KN95, οι οποίες φιλτράρουν το 95% των πιο επικίνδυνων σωματιδίων. Οι κοινές χειρουργικές μάσκες συγκρατούν περίπου το 70% των σωματιδίων και είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Ετσι, η ζήτηση για μάσκες N95 ήταν σε κάποια στιγμή τόσο μεγάλη, ώστε προϊόντα-μαϊμού πλημμύρισαν την αγορά.

Στα μέσα Μαρτίου του 2020, η ξαφνική ζήτηση για μάσκες προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις. Για τους απλούς πολίτες, το να βρουν καλές μάσκες ήταν ακόμη πιο δύσκολο, καθώς η Κίνα (η οποία ήλεγχε το 90% της αμερικανικής αγοράς) επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών.

Η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης δημιούργησε μαύρη αγορά, ενώ ώθησε εκατοντάδες επιχειρήσεις να μπουν στην αγορά, θέλοντας να βοηθήσουν, αλλά και να βγάλουν κέρδος.

Η πρώτη μεγάλη δυσκολία γι’ αυτές τις επιχειρήσεις ήρθε το 2021, όταν πιο φθηνές μάσκες από την Κίνα άρχισαν να κατακλύζουν τις αγορές της Δύσης.

Αλλά το 2022, το πρόβλημα των κατασκευαστών ήταν άλλο: η ζήτηση μειωνόταν. Η χαλάρωση των κανόνων οδήγησε πολλούς να σταματήσουν τη χρήση μάσκας.

Σήμερα, παρά τη μείωση της χρήσης τους και το κλείσιμο των εταιρειών που τις παράγουν, οι γιατροί εξακολουθούν να δηλώνουν ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες σε εσωτερικούς χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με επιβαρυμένη υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή