Μπόρις Τζόνσον: Ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της πανδημίας

Μπόρις Τζόνσον: Ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της πανδημίας

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της Covid, κατά την έναρξη της κατάθεσής του για τα πεπραγμένα της πανδημίας που ξεκίνησε σήμερα στο Λονδίνο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της Covid, κατά την έναρξη της κατάθεσής του για τα πεπραγμένα της πανδημίας που ξεκίνησε σήμερα στο Λονδίνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

«Μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω τα συναισθήματα των θυμάτων και των οικογενειών τους και ότι λυπάμαι βαθιά για τον πόνο, την απώλεια και την οδύνη αυτών των θυμάτων και των οικογενειών», δήλωσε ο Τζόνσον κατά την έναρξη της κατάθεσής του.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος παραδέχτηκε σήμερα, στο πλαίσιο της κατάθεσής του, ότι «αναμφισβήτητα» έγιναν λάθη και πως κάποια πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει διαφορετικά, για τα οποία αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του «έκανε το καλύτερο δυνατό» με βάση τις πληροφορίες που ήταν εκείνη την περίοδο διαθέσιμες.

Ο 59χρονος πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει, σήμερα και αύριο, σε μια σειρά από «δύσκολες» ερωτήσεις, σχετικά με το αν καθυστέρησε για παράδειγμα να επιβάλει λοκντάουν αλλά και σε σχέση με τα «κορωνοπάρτι» που είχαν λάβει χώρα στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω πανδημίας, κατά παράβαση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί την περίοδο εκείνη σε μετακινήσεις και συνεστιάσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία «σκότωσε» συνολικά πάνω από 230.000 ανθρώπους στη Βρετανία.

Ο Τζόνσον έχει λεχθεί ότι θα μπορούσε να είχε περιορίσει τους θανάτους εάν είχε αντιδράσει κατά διαφορετικό τρόπο σε κάποιες φάσεις την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.  

Ο Τζόνσον, πρωθυπουργός την περίοδο 2019-2022, παραιτήθηκε μετά από αναφορές ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του ήταν παρόντες σε «πάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ τα έτη 2020 και 2021, όταν οι υπόλοιποι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν κλεισμένοι στις οικίες τους. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο εκείνη (2020-2022), υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο πρώην πρωθυπουργός καταθέτει στο πλαίσιο της ανεξάρτητης, δημόσιας έρευνας που διεξάγεται για τα πεπραγμένα της πανδημικής περιόδου. Επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, που αναμένεται να συνεχιστεί ως το 2026, είναι μια πρώην δικαστής, η βαρόνη Χέδερ Χάλετ.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT