Στροφή της Apple σε ινδικά εργοστάσια μπαταριών

Στροφή της Apple σε ινδικά εργοστάσια μπαταριών

Προσπαθεί να χαλαρώσει την πολυετή εξάρτησή της από την Κίνα για τις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού της

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ινδία στρέφει το βλέμμα ο τεχνολογικός γίγαντας της Apple για την κατασκευή μπαταριών νέας γενιάς, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να διαφοροποιήσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού του και να μεταφέρει την παραγωγή εκτός Κίνας. Η πιο πολύτιμη δημόσια διαπραγματεύσιμη αμερικανική εταιρεία στον κόσμο ενημέρωσε ήδη τους συνεργάτες της ότι προτιμά να προμηθεύεται μπαταρίες για το επερχόμενο iPhone 16 από ινδικά εργοστάσια, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Κατασκευαστές μπαταριών, όπως η Desay της Κίνας, ενθαρρύνονται να ιδρύσουν νέα εργοστάσια στην Ινδία, ενώ η ταϊβανέζικη Simplo Technology κλήθηκε να αυξήσει την παραγωγή στην Ινδία για μελλοντικές παραγγελίες.

«Εάν όλα πάνε καλά με την παροχή μπαταριών iPhone 16, η Apple σχεδιάζει να μεταφέρει μεγαλύτερη παραγωγή μπαταριών iPhone στην Ινδία», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην εταιρεία. Την ίδια στιγμή, ένας υπουργός της ινδικής κυβέρνησης είπε αυτή την εβδομάδα ότι ο Ιάπωνας προμηθευτής της Apple, ΤDK, δημιουργούσε μια εγκατάσταση 180 στρεμμάτων στο κρατίδιο Χαριάνα για να κατασκευάσει κυψέλες μπαταριών για τα ινδικής κατασκευής iPhone. Εταιρείες όπως η Desay και η Simplo συσκευάζουν τις ηλεκτρικές κυψέλες που παράγονται από την TDK και τους ομολόγους τους σε μονάδες και τις στέλνουν σε συναρμολογητές, όπως η Foxconn. Η Apple προσπαθεί να χαλαρώσει την πολυετή εξάρτησή της από την Κίνα για τις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού της, εν μέσω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Τους τελευταίους μήνες η κατασκευάστρια των iPhone επιδίωξε σταθερά να αυξήσει την παραγωγή στο Βιετνάμ και την Ινδία, δυσκολεύτηκε ωστόσο να επαναλάβει την κλίμακα, την ταχύτητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ποιότητα των δραστηριοτήτων της στην Κίνα.

Η πιο πρόσφατη ώθηση για την απεξάρτηση από την Κίνα συνέπεσε με το φιλόδοξο πλάνο «made in India» της κυβέρνησης Ναρέντρα Μόντι, που προσφέρει κίνητρα σε εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν σε κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες και άλλους στοχευμένους τομείς. Η Foxconn, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Apple, σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια για μια νέα μονάδα παραγωγής στην Ινδία, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας. Ειδικοί του κλάδου και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο ότι οι προμηθευτές της Apple εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της παραγωγής στην Ινδία. Η χώρα το 2020 εφάρμοσε αυστηρότερους κανονισμούς για τις ξένες επενδύσεις από χώρες με τις οποίες μοιράζεται σύνορα, έπειτα από θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ ινδικών και κινεζικών στρατευμάτων μέσα και γύρω από την κοιλάδα Γκαλουάν στο ανατολικό Λαντάχ. Ως μέρος αυτής της πολιτικής, οι ξένες επενδύσεις από αυτές τις χώρες πρέπει πρώτα να λάβουν έγκριση από την κεντρική κυβέρνηση. Η Ινδία αναζητεί ξένες επενδύσεις για να ενισχύσει την οικονομία της και να ανταγωνιστεί σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ημιαγωγοί. Οι προσπάθειές της, ωστόσο, να προσελκύσει χρηματοδότηση από το εξωτερικό για βιομηχανίες όπως τα ηλεκτρονικά, έρχονται σε αντίθεση με τη σκληρότερη στάση της απέναντι στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή