Τέσσερις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Τέσσερις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Σε επιμέρους αλλαγές σε επαγγελματικούς κλάδους σε σχέση με την εφαρμογή των τεκμηρίων προχώρησε χθες το οικονομικό επιτελείο, διορθώνοντας στρεβλώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιμέρους αλλαγές σε επαγγελματικούς κλάδους σε σχέση με την εφαρμογή των τεκμηρίων προχώρησε χθες το οικονομικό επιτελείο, διορθώνοντας στρεβλώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Συγκεκριμένα:

• Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι γλιτώνουν το τεκμήριο εφόσον εργάζονται σε έως δύο εταιρείες (θα θεωρούνται «μπλοκάκι»).

• Μειώνεται κατά 50% το τεκμήριο για όσους έχουν μερίδιο 25% σε ταξί.

• Εξαιρούνται τα καπνικά προϊόντα από τον υπολογισμό του τζίρου για τα περίπτερα και τα ψιλικά.

• Και απαλλάσσονται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Το φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες θα φορολογηθούν για τη χρήση του 2023 με τεκμαρτό τρόπο. Το ελάχιστο ποσό τεκμηρίου ανέρχεται στα 10.920 ευρώ, το οποίο έπειτα από 12 χρόνια λειτουργίας ανεβαίνει στα 14.196 ευρώ.

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι γλιτώνουν το τεκμήριο εφόσον εργάζονται σε έως δύο εταιρείες.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, «η πλειονότητα των ρυθμίσεων αφορά τη μεγάλη φοροδιαφυγή, στην οποία θα επικεντρωθούν άλλωστε και οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ», ενώ απαντώντας συνολικά στην κριτική της αντιπολίτευσης για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τη χαρακτήρισε «ισοπεδωτική, προβλέψιμη, παλιομοδίτικη, καταστροφολογική και σε πάρα πολλά σημεία αντιφατική. Με τον νέο τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών πολλοί από αυτούς θα χάσουν διάφορα επιδόματα, ενώ σε άλλους θα μειωθούν. Με τις νέες αλλαγές ανακατευθύνονται 100 εκατ. ευρώ που καταβάλλονται σε κοινωνικά επιδόματα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι «έχουμε 21.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνοντας μέχρι 2.500 ευρώ είναι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης».

Οι νέες εξαιρέσεις και οι μειώσεις του τεκμηρίου:

• Εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις.

• Ειδική εξαίρεση από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου για τα περίπτερα επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους. Συγκεκριμένα, για τον προσδιορισμό του ετήσιου κύκλου εργασιών και τον προσδιορισμό του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του ΚΑΔ δεν λαμβάνονται υπόψη οι πωλήσεις των καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

• Εξαιρούνται οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται με μέχρι δύο εταιρείες, οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζομένων με «μπλοκάκι». Συγκεκριμένα, στη νέα διάταξη αναφέρεται ότι στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που συμβάλλονται με έως και δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις και δηλώνουν ως επαγγελματική έδρα την κατοικία τους.

• Οσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% σε ταξί, το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από εδώ και πέρα το βάρος από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα πέσει στους ελέγχους. Σε όσους αμφισβητήσουν τα τεκμήρια προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα και στη μεγάλη φοροδιαφυγή, για παράδειγμα στις εταιρείες που παρουσιάζουν επί χρόνια ζημίες.

Λαθρεμπόριο καυσίμων

Αναφερόμενος στο λαθρεμπόριο καυσίμων ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά άσχημη». Οπως είπε, «η κυβέρνηση και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την αυστηρότητα που πρέπει. Θα εφαρμόσουμε τον νόμο και θα αυξήσουμε την πίεση για να προχωρήσει το σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή