Ευρωζώνη: Αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση μετά τη συρρίκνωση του AEΠ το γ΄ τρίμηνο

Ευρωζώνη: Αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση μετά τη συρρίκνωση του AEΠ το γ΄ τρίμηνο

Το ίδιο διάστημα το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συρρίκνωση κατά 0,1% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη έδειξαν τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Eurostat για το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμησή της. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση, το β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό τόσο στη Ζώνη του Ευρώ όσο και στην Ε.Ε. το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά από αύξηση 0,6% στη Ζώνη του Ευρώ και 0,5% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από αύξηση 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ ,αυξήθηκε κατά 3,0% (μετά από +2,4% το προηγούμενο τρίμηνο).

Η Μάλτα (+2,4%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Πολωνία (+1,5%) και την Κύπρο (+1,1%). Οι μεγαλύτερες συρρικνώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-1,9%), στην Εσθονία (-1,3%) και στη Φινλανδία (-0,9%).

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη Ζώνη του Ευρώ όσο και στην Ε.Ε. το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,1% και στις δύο ζώνες.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 1,2% στην Ε.Ε. το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,4% στη Ζώνη του Ευρώ και +1,2% στην Ε.Ε. το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Παρότι τα στοιχεία έδειξαν ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε ισχυρή τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ένα ακόμη τρίμηνο συρρίκνωσης θα σήμαινε τεχνική ύφεση. Την ίδια ώρα, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση στη Ζώνη του Ευρώ συνεχίζεται.

Για τη Γερμανία ειδικότερα η μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν απροσδόκητη – η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων ήταν για αύξηση 0,2%. Το αποτέλεσμα δείχνει πως η οικονομία εξακολουθεί να παλεύει να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της κρίσης που προκλήθηκε από την ενέργεια τον περασμένο χειμώνα και της πτώσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Η βιομηχανία –η οικονομική ραχοκοκαλιά της Γερμανίας– επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ακριβή ενέργεια, τα υψηλότερα επιτόκια και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση. Αρκετές μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να μειώνουν το κόστος και η εταιρεία παραγωγής χημικών BASF SE σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις κατά σχεδόν 15% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, θολώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές για ανάκαμψη. Η αναταραχή στον προϋπολογισμό του Βερολίνου επιβαρύνει επίσης τις προοπτικές της Γερμανίας.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατες έρευνες εκεί δείχνουν κάποια σταθεροποίηση. Οι επιχειρηματικές προοπτικές του ινστιτούτου Ifo έφτασαν τον περασμένο μήνα σε υψηλό έξι μηνών. Μια δημοσκόπηση των διευθυντών αγορών, εν τω μεταξύ, ανέδειξε «σημαντική αδυναμία», αν και η χαλάρωση των συνθηκών υποστηρίζει την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή