Επενδυτική επιλογή με υψηλές αποδόσεις τα εκλεκτά κρασιά

Επενδυτική επιλογή με υψηλές αποδόσεις τα εκλεκτά κρασιά

Τα τελευταία 10 χρόνια οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 149%

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχουν λίγα πράγματα στη ζωή που δεν μπορούν να φτιάξουν με ένα καλό κρασί», λέει η πινακίδα που καλωσορίζει τους επισκέπτες στο Βιλφράνς-σιρ-Σαόν του Μποζολέ, καθώς η οινοπαραγωγική περιοχή της Γαλλίας σηματοδοτεί τη νέα της σεζόν. Το παραπάνω σύνθημα εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στις επενδύσεις, καθώς τόσο οι οινόφιλοι όσο και οι επενδυτές επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με ένα πιο εκλεκτικό μείγμα περιουσιακών στοιχείων. Με χαμηλή συσχέτιση με την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, μια καλή συλλογή αλκοολούχων ποτών μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό συμπλήρωμα των παραδοσιακών επενδύσεων.

«Βέβαια, δεν είναι όλα τα κρασιά ίδια και το να ξέρει κανείς από πού να ξεκινήσει ίσως απαιτεί έναν έμπειρο ουρανίσκο. Σε αντίθεση με την απόλαυση ενός κρασιού που το ανοίγεις, το πίνεις με φίλους και περνάς υπέροχα, υπάρχουν πολλά χρόνια μάθησης και κατανόησης που απαιτούνται για την εκτίμηση του εκλεκτού κρασιού», επισημαίνει στο CNBC ο Νικ Πέγκνα, παγκόσμιος επικεφαλής κρασιού και αλκοολούχων ποτών της Sotheby’s. «Αυτό, νομίζω, είναι πολύ ελκυστικό: είναι μια πνευματική αλλά και ηδονιστική εμπειρία για τους ανθρώπους».

Τα εκλεκτά κρασιά κατατάσσονται σταθερά ως μία από τις καλύτερες αποδόσεις των εναλλακτικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του δείκτη επενδύσεων πολυτελείας της Knight Frank, ο οποίος συγκρίνει τις ετήσιες αποδόσεις συλλεκτικών αγαθών. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι τιμές των εκλεκτών κρασιών έχουν αυξηθεί κατά 149%, σημειώνοντας δηλαδή τη δεύτερη υψηλότερη απόδοση ανάμεσα σε όλες τις εναλλακτικές επενδύσεις μετά το ουίσκι (322%) και πολύ μπροστά από τα αυτοκίνητα, τα νομίσματα και τα κοσμήματα. Οι πιο διάσημες φιάλες μάλιστα μεταξύ αυτών αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, με τα κρασιά από την περιοχή της Βουργουνδίας, που φημίζεται για τις ποικιλίες σταφυλιών «πινό νουάρ» και «σαρντονέ», να αυξάνονται κατά 214% την ίδια περίοδο. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με την ίδια τη διαδικασία της παλαίωσης, η επένδυση σε καλό κρασί συνήθως απαιτεί χρόνο και γερό στομάχι.

Επενδυτική επιλογή με υψηλές αποδόσεις τα εκλεκτά κρασιά-1
Τα εκλεκτά κρασιά κατατάσσονται σταθερά ως μία από τις καλύτερες αποδόσεις των εναλλακτικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του δείκτη επενδύσεων πολυτελείας της Knight Frank. [SHUTTERSOCK]

Οι δημοπρασίες κρασιών στον οίκο Sotheby’s έχουν σχεδόν τριπλασιάσει την αξία τους την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας στα 158 εκατ. δολ. το 2022.

Οι τιμές υποχώρησαν κατά 11,3% το έτος έως τον Οκτώβριο, έπειτα από το «ράλι» που προκάλεσε ο κορωνοϊός, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς Liv-ex Fine Wine 100, ο οποίος παρακολουθεί τα 100 πιο εμπορεύσιμα εκλεκτά κρασιά στη δευτερογενή αγορά. «Δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι. Σίγουρα το κρασί θέλει μια πενταετία τουλάχιστον, είναι μια μεσοπρόθεσμη προοπτική», λέει ο Αντονι Μάξουελ, εμπορικός διευθυντής της αγοράς κρασιού. Οι επενδυτές που επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά κρασιού μπορούν να θεωρήσουν την επένδυση ως ένα έργο τέχνης, λένε οι ειδικοί, με την ποιότητα, τη σπανιότητα και την προέλευση του εκλεκτού οίνου να αποτελούν βασικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Πρέπει να βελτιώνεται με την ηλικία στη φιάλη, να υπάρχει κάποια αναγνωρισιμότητα της μάρκας και –ίσως το πιο σημαντικό– να έχει αξία μεταπώλησης», προσθέτει ο Μάξουελ. Γι’ αυτό η έρευνα είναι το «κλειδί», καταλήγει, σημειώνοντας ότι η βελτιωμένη πρόσβαση στα δεδομένα τα τελευταία χρόνια έχει διευκολύνει τους νεοεισερχόμενους του κλάδου να αξιολογήσουν τα εμπορικά σήματα, την κριτική αναγνώριση, τις διαδικασίες παραγωγής και τα ποσοστά κατανάλωσης. «Βοήθησε να μετατραπεί αυτό που ήταν ίσως λίγο κλειστό κλαμπ, σε κάτι πολύ πιο προσιτό για πολύ περισσότερους ανθρώπους», καταλήγει.

Επενδυτική επιλογή με υψηλές αποδόσεις τα εκλεκτά κρασιά-2
Φωτ. SHUTTERSOCK

Ωστόσο, κάτω από τα γεγονότα και τους αριθμούς, οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να έχουν πραγματικό ενθουσιασμό για το κρασί, συγκλίνουν οι ειδήμονες. «Είναι πάθος, αν δεν απολαμβάνετε να πίνετε υπέροχα κρασιά τότε γίνεται μια μάλλον βαρετή επενδυτική κατηγορία», επισημαίνει ο Πέγκνα. Οι οίκοι δημοπρασιών, εν τω μεταξύ, παρέχουν πρόσβαση σε πολύ αξιόλογες μάρκες και συλλεκτικές φιάλες. Αυτή τη στιγμή στον οίκο Sotheby’s βρίσκεται σε εξέλιξη μια ετήσια πώληση 25.000 φιαλών την οποία επιμελήθηκε ο Ταϊβανέζος συλλέκτης έργων τέχνης και επιχειρηματίας Πιερ Τσεν, με δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν στο Χονγκ Κονγκ, στο Παρίσι, στη Βουργουνδία, στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μέχρι το τέλος του 2024.

Η συλλογή, με τίτλο «An Epicurean’s Atlas», αναμένεται να αποφέρει έως και 50 εκατ. δολάρια στις πέντε πωλήσεις. Οι δημοπρασίες εκλεκτών κρασιών στον οίκο Sotheby’s έχουν σχεδόν τριπλασιάσει την αξία τους την τελευταία δεκαετία, ανεβαίνοντας από 58 εκατ. δολάρια το 2013 σε 158 εκατ. δολάρια το 2022. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των πλειοδοτών αυξήθηκε κατά σχεδόν 400% και ο αριθμός των νέων πλειοδοτών κατά σχεδόν 500%, τα δύο τρίτα των οποίων είναι ηλικίας 30 και 40 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή