Το ελληνικό κρασί τα πάει πολύ καλά στα ξένα τα τελευταία χρόνια. Όπως παλαιότερα, στα περί οίνου βιβλία, τα ελληνικά κρασιά αναφέρονταν στην κατηγορία “the others”, έτσι και στις λίστες κρασιών τα τελευταία χρόνια υπάρχει η χώρα μας ως ξεχωριστή κατηγορία με λιγότερες ή περισσότερες επιλογές ανάλογα το μέγεθος της λίστας.
Τι χρειάζεται ένα κρασί-οινοποιείο για να τα πάει καλά και εκτός συνόρων; Η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι εκ των ουκ άνευ. Επιπλέον, βασικά στοιχεία είναι η επιλογή γηγενών ελληνικών ποικιλιών, η ανάδειξη του terroir μιας περιοχής και η τυπικότητα της ποικιλίας. Από εκεί και πέρα, παίζουν ρόλο η σταθερότητα στην ποιότητα αλλά και η δυνατότητα παλαίωσης, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του ξένου καταναλωτή να γνωρίσει κάτι καινούργιο. Ενδιαφέρον που ενισχύεται, βέβαια, όταν αυτό το καινούργιο έρχεται και σε πολύ πιο ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με αντίστοιχου στυλ κρασιά από κλασικές περιοχές όπου οι τιμές έχουν αρχίσει να παίρνουν ανοδική τροχιά.
Όταν επισκεφθείς ένα σπουδαίο εστιατόριο στο εξωτερικό και βρεις ένα κρασί της χώρας σου νιώθεις σίγουρα περήφανος. Με ποια λογική όμως οι ξένοι οινοχόοι τα επιλέγουν; Υπάρχει ένας συνδυασμός παραμέτρων: οι ονομασίες προέλευσης π.χ. Σαντορίνη, Νάουσα κ.ά., η ποικιλία π.χ. Αγιωργίτικο και φυσικά το ίδιο το οινοποιείο. Κάποιοι παραγωγοί κατάφεραν να βάλουν στον παγκόσμιο οινικό χάρτη τις περιοχές τους με τα υψηλής ποιότητας κρασιά που παράγουν.
5 κρασιά που φιγουράρουν στις λίστες σπουδαίων εστιατορίων του εξωτερικού:
Ασύρτικο, Clos Stegasta Rare, Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος
Οι Τηνιακοί Αμπελώνες είναι ένα οινοποιείο που σύστησε το νησί στον διεθνή οινικό κόσμο. Το μαγευτικό τοπίο όπου βρίσκονται οι αμπελώνες και οι συνεργασίες με συμβούλους παγκοσμίου φήμης όπως ο Stéphane Derenoncourt αλλά και ο «δικός» μας Θάνος Γεωργιλάς, έχουν τοποθετήσει το κρασί σε διάσημα εστιατόρια όπως αυτά του Alain Ducasse. Απολαύστε το δίπλα σε ένα φιλέτο ροφού με σάλτσα βουτύρου.
Νυχτέρι, Ασύρτικο, Κτήμα Χατζηδάκη, Σαντορίνη
Το Κτήμα Χατζηδάκη είναι από τα οινοποιεία που σπάνια θα λείψουν από μια τέτοια λίστα, πολλές φορές και με περισσότερες από μία ετικέτες. Το Νυχτέρι του κτήματος είναι ένα κρασί με πλούσιο στιλ, υψηλό αλκοόλ, τονισμένη οξύτητα, γεμάτο σώμα και έναν έντονο οξειδωτικό χαρακτήρα που προσφέρεται για ετερόκλητους γευστικούς συνδυασμούς. Δοκιμάστε το μαζί με ένα αρνί καρέ με σταμναγκάθι.
Αντιγόνη, Κτήμα Οικονόμου, Κρήτη
Ο Γιάννης Οικονόμου παράγει κάποια από τα πιο ιδιαίτερα κρασιά στην Ελλάδα τα οποία βγαίνουν στην αγορά αρκετά χρόνια μετά τον τρύγο τους και τις περισσότερες φορές είναι και αρκετά δύσκολο να τα βρεις. Τα κρασιά του κοσμούν τις λίστες μεγάλων εστιατορίων εδώ και πολλά χρόνια, όταν στην Ελλάδα μάλιστα ήταν σχεδόν άγνωστος. Η Αντιγόνη είναι ένα ξηρό Λιάτικο του 2004, η επιτομή της κομψότητας σε συνδυασμό με την ωριμότητα, ένα κρασί πολύπλοκο, με γήινα αρώματα, βελούδινες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Απολαύστε το δίπλα σε πιάτα με κυνήγι όπως ένα ελάφι ή μια πάπια.
Γη και Ουρανός, Ξινόμαυρο, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Νάουσα
Ενα κρασί-σταθμός για τη Νάουσα, σηματοδότησε μια νέα μοντέρνα εποχή στο στυλ της ποικιλίας, με κρασιά πιο ανθικά, με ζουμερό φρέσκο φρούτο, με δυνατότητα να τα πιεις φρέσκα αλλά και να τα παλαιώσεις. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι κάποια ετικέτα του Απόστολου θα κοσμεί λίστες και κάβες εστιατορίων με αστέρια Michelin. Οπως κάθε Ξινόμαυρο, έτσι και αυτό αγαπάει τα αγριογούρουνα.
Vinsanto Late Release, Ασύρτικο-Αθήρι-Αηδάνι Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη
Αν το γλυκό αυτό νέκταρ παραγόταν σε Γαλλία ή Ιταλία, θα έπρεπε να βάλουμε αρκετά ψηφία δίπλα στην τιμή του για να το απολαύσουμε. Το Κτήμα Αργυρού είναι γνωστό για τα Vinsanto και σπάνια θα τα δεις να λείπουν από λίστες σπουδαίων εστιατορίων εντός και εκτός συνόρων… Και αν λείπουν το πιο πιθανό είναι πως βρίσκονται εκτός αποθέματος! Είναι κρασιά πολύ γλυκά που η τρομερά υψηλή οξύτητά τους τα ισορροπεί και τα κάνει να παλαιώνουν για πολλές δεκαετίες. Δοκιμάστε το δίπλα σε κάποιο blue cheese ή με κάποιο παραδοσιακό γλυκό όπως η καρυδόπιτα με παγωτό και γλυκό βύσσινο.