Στα 8 δισ. το κόστος εργατικών ατυχημάτων

Στα 8 δισ. το κόστος εργατικών ατυχημάτων

Σκέψεις για ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της δημιουργίας φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου και στη χώρα μας τάχθηκε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης, ανοίγοντας τις εργασίες ημερίδας που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, ιδιαίτερα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Ανδρέας Στοϊμενίδης, τα εργατικά ατυχήματα αυξήθηκαν ραγδαία.

Μόνον εντός του 2023 έχασαν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας 171 εργαζόμενοι, έναντι 104 το 2022. Το δε κόστος, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, για το σύνολο των ατυχημάτων (θανατηφόρων και μη) και των επαγγελματικών ασθενειών, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των επιδομάτων, των συντάξεων σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου και κατά συνέπεια της μείωσης της παραγωγικότητας ανέρχεται για τον προϋπολογισμό της χώρας σε 8 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ κατ’ έτος).

Αν λοιπόν όλοι οι κοινωνικοί φορείς συντονίσουν τις δράσεις τους για μείωση κατά 20%-25% των εργατικών ατυχημάτων, θα μπορούσε για παράδειγμα η κυβέρνηση να εξοικονομήσει 2 δισ. και να περιορίσει ή ακόμη και να καταργήσει –όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδας Παναγιώτης Χατζηδημητράκης– τον ΕΝΦΙΑ.

Να σημειωθεί ότι οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί φορείς ασφάλισης του επαγγελματικού κινδύνου έχουν ως στόχο την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, την αποκατάσταση της υγείας και της ικανότητας προς εργασία, αλλά και τη χορήγηση οικονομικών παροχών και αυτόνομων συντάξεων. Χρηματοδοτούνται δε, αποκλειστικά από τους εργοδότες βάσει της νομοθετημένης αρχής της εργοδοτικής ευθύνης για τα θέματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Σε πρώτη φάση, όπως υπογράμμισε ο κ. Σπανάκης, το επόμενο διάστημα συγκροτείται συντονιστικό όργανο που θα οργανώσει τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία του νέου φορέα και στην Ελλάδα.

Τη δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου και στη χώρα μας έβαλε στο τραπέζι ο υφυπουργός Εργασίας Β. Σπανάκης.

«Το 2024 θα είναι χρονιά δράσεων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία», δήλωσε ο κ. Σπανάκης και περιέγραψε τους εξής άξονες παρέμβασης:

• Τροποποίηση και εκσυγχρονισμός του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, με την κατάργηση πεπαλαιωμένων διατάξεων, την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσαρμογή τους στις ανάγκες του σήμερα. Να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο στηρίζεται σε νόμο του 1985, ενώ εκκρεμούν δύο σημαντικές παρεμβάσεις, για την τηλεργασία και τις συνέπειες της ψυχικής υγείας στους χώρους εργασίας.

• Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου.

• Στο πλαίσιο του ετήσιου εθνικού προγράμματος 2023-2024 για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, συγκροτείται συντονιστικό όργανο για τη δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, προκειμένου να καταρτίσει μελέτες σκοπιμότητας δημιουργίας και αναλογιστικής ισορροπίας. «Η δημιουργία του φορέα αυτού θα συμβάλει στην επισταμένη μέριμνα των εργοδοτών και των επιχειρήσεων για την αποτελεσματική πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, με επακόλουθο την αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων, την ενίσχυση της παραγωγικότητας της επιχείρησης και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας», δήλωσε ο υφυπουργός.

• Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας yae.gov.gr η οποία περιλαμβάνει μία σειρά από ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων –ιδίως των μικρών και των μεσαίων– σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών θεμάτων.

• Διαμόρφωση προστατευτικού πλαισίου των εργαζομένων σε μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα και ενδυνάμωση του ρόλου του συντονιστή ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή