Το 89,2% των Ελλήνων διαβάζει on line ενημερωτικές ιστοσελίδες

Το 89,2% των Ελλήνων διαβάζει on line ενημερωτικές ιστοσελίδες

Το 67% έκανε χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης το διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο στους τρεις κάνουν πλέον χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κάτι που σχετίζεται, βεβαίως, τόσο με την εξοικείωση των πολιτών με το Διαδίκτυο όσο και με τις σχετικές εφαρμογές, αλλά και με την αυξανόμενη παροχή από το Δημόσιο ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 67% των πολιτών 16-74 ετών έκαναν στο διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023 χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 ήταν 66,4%, προ πανδημίας 52,1%, ενώ πριν από δέκα χρόνια μόλις 35,6%.

Περίπου 6 στους 10 έλαβαν στον προσωπικό λογαριασμό τους επίσημα έγγραφα (πληρωμή φόρου, αντίγραφο ποινικού μητρώου, ληξιαρχικές πράξεις και πιστοποιητικά δημοτολογίου, βεβαίωση εμβολιασμού, αποτέλεσμα rapid test, ειδοποίηση και υπενθύμιση για ραντεβού εμβολιασμού, παραπεμπτικό συνταγογράφησης, αποτέλεσμα Πανελλαδικών Εξετάσεων κ.ά.) μέσω ιστοσελίδας ή εφαρμογής δημόσιας υπηρεσίας ή αρχής. Επίσης, 4 στους 10 (39,1%) έκλεισαν ραντεβού με δημόσια υπηρεσία μέσω ιστοσελίδας ή εφαρμογής, για προσωπικούς λόγους.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται ραντεβού με ΚΕΠ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, εφορία (ΑΑΔΕ), με γιατρό του ΕΣΥ σε μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – συμπεριλαμβανομένου του ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19. Χαμηλό, πάντως, παραμένει το ποσοστό όσων κάνουν μόνοι την υποβολή της φορολογικής δήλωσής τους, καθώς πρόκειται για το 12%.

Ο λόγος, πάντως, που κυρίως χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο οι Ελληνες χρήστες είναι για να διαβάσουν online ειδήσεις σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και για να αναζητήσουν πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες (89,2% και 89,1% αντιστοίχως). Επίσης, το 84,1% χρησιμοποιεί το Internet για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων (μέσω Viber, Messenger κ.ά.).

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δραστηριότητες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση το τελευταίο έτος (14,9%) είναι η πώληση αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. σε e-Bay, Facebook Marketplace, Shpock), κάτι που πιθανώς σχετίζεται αφενός με την ανάγκη εξεύρεσης επιπλέον εισοδήματος, αλλά και με την αυξανόμενη τάση αγοράς μεταχειρισμένων αντικειμένων.

Μεγάλη αύξηση, επίσης, της τάξης του 10,9%, καταγράφηκε στη χρήση του Internet για την αποστολή γνώμης για θέματα κοινωνικά ή πολιτικά (π.χ. σε ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή